Svijet

Patrijarh Kiril: U Rusiji su pokušali da sprovedu scenario verskog sukoba, kao u Jugoslaviji 1999.

Foto: RPC

Poglavar Ruske pravoslavne crkve poručuje da ruski nacionalizam ne postoji i da nikoga ne treba njime plašiti i dodaje da je važno govoriti i o ulozi ruskog naroda u očuvanju Rusije kao multinacionalne zemlje

“Kao i za vreme NATO agresije na Jugoslaviju 1999, tako i sada u Rusiji se uigravaju scenariji verskog i međunacionalnog faktora. To odlično prepoznajemo posmatrajući one koji stoje iza napada u ‘Krokus siti holu’, kao  direktne izvršioce ovog zlodela”, ocenio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril na kongresu Svetskog narodnog sabora Rusa.

On je dodao da je jasno da su protiv Rusije pokušali da primene verski i nacionalni faktor.

Prema njegovim rečima, oni koji ne misle dobro Rusiji “pokušali su da iskoriste unutrašnje probleme sa migrantskom situacijom, zaoštre međunacionalne odnose u našoj zemlji i to pomoću radikalnog islamističkog faktora”.

“Pokušano je da sukobe dve tradicionalne religije, da se ljudi podele po verskom principu i posvađaju jedni sa drugima. Naravno, ništa slično ne možemo da dozvolimo u Rusiji. Ponovo želim da istaknem da je svetonazorsko moralno jedinstvo pravoslavnih hrišćana i muslimana u velikoj meri kamen spoticanja o koji se lome napori naših protivnika i neprijatelja da unište Rusiju”, dodao je patrijarh.

On je, osim toga, rekao da ruski nacionalizam ne postoji i da nikoga ne treba njime plašiti i dodao da je važno govoriti i o ulozi ruskog naroda u očuvanju Rusije kao multinacionalne zemlje.

Patrijarh je naglasio da Rusi imaju prava da traže od migranata da se sa poštovanjem odnose prema osnovnim vrednostima i tradiciji, kao i poznavanje ruskog jezika.

“Mnogi smatraju migraciju pretnjom, ali pretnja se ne sastoji samo u migraciji, već u tome što jedan deo migranata ne želi da poštuje kulturu zemlje u koju su došli da rade”, zaključio je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad