Svijet

Najpoznatiji atentati na evropske političare posle 2000. godine

Foto: Tanjug

Ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova opisao je jedan svedok: “Uperio pištolj u ambasadora i okupljene u sali. U panici smo legli na pod. Napadač je podigao pištolj prema plafonu, a ambasador je ostao da leži na zemlji”

Slovački premijer Robert Fico prvi je premijer neke evropske zemlje na koga je izvršen atentat posle ubistva Zorana Đinđića, u martu 2003. godine.

Premijer Đinđić je ubijen u dvorištu zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu. On je bio prvi premijer Republike Srbije koji je izabran nakon 5. oktobra 2000. godine. Nakon atentata došlo je do uvođenja vanrednog stanja u zemlji, kao i do policijske akciju “Sablja”, tokom koje su uhapšene stotine ljudi.

Ana Lund je bila švedska ministarka koja je ubijena 10. septembra 2003, uoči susreta sa premijerom Srbije Zoranom Đinćićem. Ubijena je u tržnom centru u Stokholmu, a počinilac ubistva je Mijailo Mijailović. Lindova se za život borila nekoliko sati, a sutradan je objavljeno da je preminula. Njen ubica je osuđen na doživotnu robiju.

Mijailović je sin srpskih emigranata. Nakon ubistva je pobegao, a policija ga je uhapsila posle nekoliko dana. Kasnije je utvrđeno da je ubica psihički oboleo. Nakon što je osuđen na doživotnu robiju 2004. godine, Mijailović se odrekao švedskog državljanstva i tražio da kaznu služi u zatvoru u Srbiji, ali je njegova molba odbijena. Pokušao je i da se ubije u zatvoru presecanjem vena.

Najpoznatiji atentat, u stvari prevrat protiv Erdogana, izbio je 15. jula 2016. kada je oko 10.000 “odmetnutih” vojnika pokušalo je izvrši izvrši pobunu u Ankari, pri čemu je došlo do žestokih okršaja između vojnika i civila.

Andrej Karlov je bio ruski ambasador koji je, na naročito surov način, ubijen 19. decembra 2016. u Ankari. Napadač Mevlut Mert Altintaš, turski policajac koji se u tim trenutku nije nalazio na dužnosti, povikao je “Bog je najveći” i “Ubijate civile u Siriji, nećete se izvući”.

Kako je kasnije opisao jedan svedok: “Uperio pištolj u ambasadora i okupljene u sali. U panici smo legli na pod. Napadač je podigao pištolj prema plafonu, a ambasador je ostao da leži na zemlji.” Još troje ljudi je povređeno ovom u napadu, a snage bezbednosti ubile su napadača.

Britanski konzervativni poslanik Dejvid Ejmes ubijen je 2021. godine u napadu nožem. Napadač je uhapšen. Incident se dogodio u trenutku dok je britanski političar razgovarao sa biračima, u ambulanti metodističke crkve u jednom gradiću u Eseksu.

Što se tiče vanevropskih zemalja, ni tu stanje nije bolje.

Zajedničko svima atentatima je da politička pozadina po pravilu nije rasvetljena. Izuzev pobune u Turskoj iz 2016, kada je za prevrat optužen Fetjulah Gulen, koji živi u Pensilvaniji, SAD, i njegova teroristička organizacija, koja se u Turskoj naziva FETO i terorističkom organizacijom, stvarni laogodvaci su ostali nepoznati.

Japanski premijer Šinzo Abe ubijen je 8. jula 2022, dok je držao govor u gradu Nara na zapadu Japana, tokom kampanje za izbore za gornji dom parlamenta. Nekoliko sati se borio za život, a onda je podlegao povredama. Napadač Tecuja Jamagami, koji je pucao na Abea, uhapšen je na licu mesta.

Na primer, predsednik Haitija Žovenel Moiz ubijen je 7. jula 2003. u prestonici Port-o-Prens; premijer Libana Rafik Hariri ubijen je u Bejrutu 14. februara 2005. godine; predsednik Gvineje Bisao Žoao Bernardo Vijera ubijen je 2. marta 2009. godine; Idris Debi, predsednik Čada, ubijen je 20. aprila 2021. godine…

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad