Svijet

Susret godine: Putin u Kini 16. i 17. maja

Foto: © POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin boraviće u poseti Kini 16. i 17. maja, na poziv kineskog lidera Si Đinpinga, saopštio je Kremlj.

„Lideri Rusije i Kine detaljno će razmotriti čitav niz pitanja sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, odrediće ključne pravce daljeg razvoja rusko-kineske praktične saradnje, a takođe će razmeniti mišljenja o najaktuelnijim međunarodnim i regionalnim problemima“, saopštio je Kremlj.

Nakon sastanka Putina i Si Đinpinga planirano je potpisivanje zajedničke izjave dvojice lidera i niza bilateralnih dokumenata.

Ističe se da će Putin i Si Đinping prisustvovati svečanoj večeri povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Program posete predsednika Rusije predviđa njegov sastanak sa premijerom Državnog saveta Kine Li Ćjangom, tokom kojeg se očekuje razgovor o pitanjima bilateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj i humanitarnoj sferi“, navodi Kremlj.

Pored Pekinga, ruski lider će posetiti i Harbin – administrativni centar pokrajine Hejlungđang gde će učestvovati u ceremoniji otvaranja osmog rusko-kineskog EKSPO i četvrtog Rusko-kineskog foruma o međuregionalnoj saradnji. Putin će se takođe se sastati sa studentima i profesorima Harbinskog politehničkog univerziteta.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Kine koje je saopštilo da će lideri Rusije i Kine tokom Putinove posete razgovarati o saradnji u različitim oblastima, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima. Ističe se da će dodatne informacije biti naknadno objavljene.

Poseta Kini biće prva međunarodna poseta ruskog lidera nakon pobede na predsedničkim izborima u martu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad