Svijet

Sednica UN o Srebrenici ponovo će biti odložena? Zapad još nije obezbedio dovoljnu podršku

Foto: Reuters

Kako saznaje RTS, moguće je da će novi termin biti 22. maj

Najverovatnije će ponovo doći do odlaganja sednice UN o Srebrenici, saznaje RTS. 

Moguće je da će novi termin biti 22. maj, a planirano je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Kotor sa ministrom finansija Sinišom Malim i Ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Takođe, plan je da predsednik Vučić posle vikenda ide u Njujork na tu sednicu, ako ponovo ne dođe do pomeranja.

Kako saznaje Sputnjik, Zapad još nije obezbedio podršku stotinu država za antisrpsku rezoluciju o navodnom genocidu i zbog toga se, gotovo je izvesno, odlaže zasedanje i glasanje.

U toku je naime brutalno lobiranje zapadnih sila da namaknu tu, za njih, “magičnu” cifru, kako ne bi doživeli politički poraz na Ist riveru. Pritisci su jaki na brojne članice UN i u toku je, iza scene, pravi diplomatski rat u kome i Srbija aktivno učestvuje sa svojim saveznicima i prijateljima.

Prethodna, vanredna sednica o BiH, održana je 30. aprila, a zakazana je bila na zahtev predstavnika Rusije kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

Vlada Republike Srpske ranije je dostavila SB UN Izveštaj o situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na posledice koje bi imalo eventualno usvajanje rezolucije o Srebrenici, koja je Generalnoj skupštini dostavljena bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda u BIH.  

Vučić je prethodno izjavio da će na Savetu bezbednosti “pružiti odgovor kakav zaslužuju”.

“Mislio sam da ću doći u Kotor ali ću najverovatnije morati da idemo na sednicu Generalne skupštine Saveta bezbednosti, a to će biti u sredu. Idem najverovatnije večeras u Njujork. Pružiću im odgovor kakav zaslužuju”, rekao je Vučić nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Srpski predsednik je dodao da će ih “boleti glava, baš kao što nas bole srce i duša za ono što oni nama rade sa rezolucijama”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad