Portal ODBRANA

Identitet

Interesantna priča o pogibiji Serdarine Marka

O Marku Đukanoviću je bilo više riječi u jednom prethodnom članku ali sad ćemo izneti interesantnu priču o njegovoj smrti.

Foto: Wikipedia

Jedne sušne i nerodne godine dogovore se poglavice u Nikšiću da ponude vladici i Crnogorcima primirje od Mitrova do Đurđeva dana, i da se otvore stočni pazari na granici, što je vladika sa glavarima prihvatio. Obje strane su odredile po petoro ljudi koji će pregovarati o tome kako će se vršiti prodaja i kupovina i đe će biti granice pazara.

Za mjesto đe će se izvršiti pregovori je određena kuća Mijuškovića u Poviji. Glavni srpski predstavnik je bio serdar Marko, a turski Beća Pelević. Oni se ovde dogovoriše da će se stoka i žito isključivo plaćati u novcu ili u naturi, i odrediše đe će biti granice pazara.

Kako Crnogorci nikad nisu imali dovoljno para kod sebe, Marko predloži da bude moguće plaćanje na veresiju s tim da sve što neko uzme isplati najdalje do Đurđeva dana.

Ovaj predlog je Beća prihvatio, ali je tražio da povede Marka u Nikšić kao taoca i zalog da će Crnogorci isplatiti dugove do Đurđeva dana. To je Marko prihvatio i uz saglasnost vladike otišao je sa Bećom. Turci odrediše da o Marku brine Ljuca, i smjestiše ga kod njega u kuću.

Serdar je dane u novom prebivalištu provodio šetajući kroz grad. Kada je stigao Božić Ljuca je upitao Marka: “Tebi je sjutra Božić, valja ti ga proslavit, pa šta hoćeš da ti spremimo?”
“Brava na ražanj, da pečem pecivo, rakije i gusle!” odgovori Marko.

Dok je Ljuca sve to spremao u među vremenu na krov njegove kuće došunja se neki Turčin i ubije Marka Đukanovića dok je sjedeo u dvorištu. Metak ga je pogodio pravo u prsa. Kada je za ovo saznao Mušović, bilo mu je žao i rekao je: “Na vjeru sam ga primio u grad i sa kakvim ću obrazom sad izić pred vladiku”.

Turci se okupiše na Markovoj sahrani i Ljuca stade na sredinu. Pravio se da je ljut na Mušovića što mu je poverio Marka, pa je izvadio dvije ledenice iza pasa i rekao: “Da znam ko je ubio Marka poklonio bih mu ove dvije ledenice”. Na to skoči jedan Turčin i reče: “Kunem se ja sam ga ubio sa tvoje kuće jer je naš krvnik”.
“E onda priđi da ti dam moje ledenice”
Kada ovaj priđe, Ljuca opali plotun i ubi ga. Mušović se nije naljutio nego je rekao da je to bio jedini način da se opere sramota sa njihovog obraza.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad