Identitet

Ovo nije doživeo nijedan strani izaslanik u Pekingu: Dan kad je kineski car služio srpskog grofa

Foto: Sputnik

Tokom boravka grofa Save Vladislavića u Pekingu, u okviru Festivala lampiona, kineski vladar priredio je carsku večeru. Sava je sedeo nedaleko od cara, na počasnom mestu s njegove desne strane.

U jednom trenutku, car je otvorio posudu koja je bila pred njim i posluzi naredio da iz nje uzmu jelo i odnesu ga Vladislaviću na omanjem zlatnom tanjiru. Potom je ustao i lično prineo Vladislaviću supu i juansjao knedlice koje se posebno pripremaju i poslužuju tokom festivala.

Nakon večere, carski predstavnici saopštili su Vladislaviću: „Ovo je blagoslov koji nijedan strani izaslanik u Pekingu do sada nije dobio“.

Bilo je to pre 300 godina, a srpski grof Sava Vladislavić, bio je ne samo prvi Srbin koji je pisao o Kini, već i prvi naš sunarodnik koji je imao i jako bliske kontakte sa najvišim predstavnicima kineskog carstva.

Kako pre tri veka, tako i moderno doba, Srbi osećaju dobrodošlicu u Kini i obratno, staraju se da kao dobri i dostojni domaćini dočekaju svoje kineske goste, gradeći večni mir i prijateljstvo, razvijajući odnose na obostranu korist dva naroda. Ovonedeljna poseta najviših kineskih predstavnika još jedna je potvrda tog blagoslova utemeljenog pre gotovo trista godina.

Grof Sava Vladislavić je po povratku iz Kine, na samoj granici ove dve imperije 1727. godine podigao grad Trojickosavsk i u njemu pravoslavni hram, u čast Svetoga Save srpskog, postavivši time temelje prijateljstva dve velike imperije sa malom Srbijom.

Veličanstvena realizacija posete visoke kineske delegacije na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, prilika je da se podsetimo da su kulturnoistorijske veze Srbije i Kine duge puna tri veka.

Zahvaljujući činjenici da je imao veoma bliske kontakte s najvišim predstavnicima kineskog carstva, „grofu ilirskom“ je prvom pošlo za rukom da razgraniči rusko i kinesko carstvo i međusobne odnose utemelji upravo u svetosavskom duhu, savetujući da se sa Kinom vodi politika večnog mira i razvija ekonomija na obostranu dobrobit.

Princip večnog mira

To je jasno iz izveštaja Save Vladislavića Raguzinskog, podnetog carici Ani Ivanovnoj po njegovom povratku iz Kine, citat: „Zbog toga je moje mišljenje da s Kinezima … se treba ponašati … prijateljski održavati mir, trudeći se da se osnaži pogranična trgovina“. Pun naslov Vladislavićevog rukopisa glasi: Tajna informacija o snazi i stanju Kineske države, i o drugim stvarima, koju je sačinio tajni savetnik i kavaler Ordena Svetog Aleksandra, grof ilirski Sava Vladislavić, izvanredni poslanik i opunomoćeni ministar pri kineskom dvoru, 1731 godine u Moskvi.

Ovo obimno delo koje sadrži 23 glave prvi put je objavljeno u Srbiji 2011. godine u izdanju Radio-televizije Srbije, zahvaljujući predanom trudu VladimirDavidovića koji ga je preveo i priredio za publikovanje na srpskom jeziku. U njemu su, pored prikaza rodoslova Kineskog carstva, detaljno opisani najvažniji kineski gradovi i utvrđenja, sastav njihovog stanovništva, palata kineskog cara u Pekingu…

S obzirom da Vladislavić važi za osnivačruske obaveštajne službe, nije propustio da u izveštaju piše i o kineskoj kopnenoj vojsci i ratnoj mornarici, o snazi Mongola i ostalih kineskih podanika koji žive uz rusku granicu. Bogato je opisao puteve kojima se iz Rusije može stići u Kinu, o kineskoj trgovini i načinu trgovanja, diplomatiji i odnosima sa drugim državama, kao i detalje o životu Kineza, njihovom braku, pa i sahranama, posebno akcentujući duhovni život kineskog naroda.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad