Društvo

Imovina sudija i tužilaca mora biti ispitana

Po nekim najavama, veting bi mogao da u crnogorskom pravnom sistemu zaživi do kraja godine.

Foto: Dan

Neophodno je uvesti sistem vetinga, kao i sprovesti ozbiljnu kontrolu, kako bi se dobio podatak sa kakvim sudijskim potencijalom se raspolaže u Crnoj Gori, ocijenili su sagovornici Portala RTCG. Kako su istakli, manje je važno kakav je sud, već kakve su sudije koje sude, posebno u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije. Tako će, smatraju, biti stvoren osnov da se polome famozne “trule daske” u našem pravosuđu.

Vlada je najavila proces vetinga, odnosno utvrđivanje sposobnosti sudija i tužilaca da nastave da obavljaju funkcije, kroz rigoroznu kontrolu njihove i imovine članova njihovih porodica, provjeru potencijalne povezanosti s kriminalom i ocjenu profesionalnih kompetencija.

Afere u pravosuđu aktuelne su godinama, a čak je i bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na optuženičkoj klupi zbog optužbi za teška krivična djela. 

Advokat Veselin Radulović kaže kako je obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou moguć i bez formiranja specijalnog suda, ali za to je potreban profesionalan i stručan sudijski kadar.

 – Formiranje specijalnog suda samo po sebi ne bi dovelo do ozbiljnijih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Crnoj Gori su potrebni profesionalno i nezavisno pravosuđe, odnosno profesionalne i nezavisne sudije, kojih ima u crnogorskom pravosuđu. Potrebno je izvršiti kvalitetnu selekciju sudija i omogućiti da oni koji su stručan i pošten kadar sude u tim postupcima. Moguće je uspješno suprotstaviti se najtežim oblicima kriminala na način koji ne podrazumijeva formiranje specijalnog suda jer nije važno kakav je sud, već kakve su sudije koje sude – konstatovao je Radulović. 

Kako je rekao, ideja o formiranju specijalnog suda kao preduslova za efikasniju borbu protiv korupcije i kriminala može se tumačiti i kao politički marketing.

– To bi vjerovatno oduzelo previše vremena, energije pa i sredstava i moglo bi se na kraju završiti samo kao politička priča i predstava da postoji volja da se uđe u ozbiljnu borbu sa organizovanim kriminalom – smatra Radulović. 

Po nekim najavama, veting bi mogao da u crnogorskom pravnom sistemu zaživi do kraja godine.

Konsultant za međunarodnu javnu politiku Marko Begović kazao je da postoji dosta koraka koji prethode institucionalnoj reorganizaciji pravosudnog sistema.

– Naime, potrebna je ozbiljna, rekao bih državnička odluka da se odbace sve devijacije prethodno nakaradno uspostavljenog sistema. Valja podsjetiti da je sadašnja vlast, u maniru oponašanja nastavila sa lošim praksama vlasti za koje je utvrđeno da su korumptivni. Ovdje konkretno mislim na partijskog zapošljavanje, klijentelizam i zakonski upitno upravljanje javnim finansijama. Zato i ne smije čuditi loša ocjena iz izvještaja Fridom hausa, to jest, kontinuitet hibridnog režima i zarobljenih institucija. Crnogorsko društvo ne može ići naprijed ako se ne napravi oštar zaokret – vjeruje Begović.

Prema njegovom sudu, građani imaju doista sužen prostor, jer je politička ponuda veoma oskudna. Upravo je, kaže, zbog toga neophodno podržati nove pokrete/ideje, kako bi se demonopolisao politički sistem.

– Tek nakon toga, može se otpočeti sa korijenitim reformama, koje bi uključivale i potpuno drugačiji pravni okvir kao osnovu za neophodnu institucionalnu reorganizaciju. Činjenica je takođe da niti jedan organ, pa ni tužilački nije lišen političkog upliva. O sudovima ne valja trošiti riječi, jer su nekadašnji rukovodioci pod ozbiljnim optužbama. Prema tome, neophodno je uvesti sistem vetinga, kao i sprovesti ozbiljnu kontrolu, kako bi se dobio podatak sa kakvim sudijskim potencijalom se raspolaže u Crnoj Gori. Tek nakon toga je moguće razmišljati o sveobuhvatnoj institucionalnoj organizaciji, jer bez adekvatnih kadrova ne može biti ni reforme – konstatovao je Begović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad