Svijet

Turska lira pala gotovo rekordno nisko nakon ponovnog izbora Erdogana

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno takmičenje, a ne na “kroćenje inflacije”, dok Erdogan podržava nekonvencionalan stav da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju

Foto: Dan

Turska lira je potonula nakon što je sadašnji predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, osigurao svoju pobjedu na predsjedničkim izborima, produživši svoju vladavinu u treću deceniju na vlasti.

Valutom se trgovalo po 19,97 u odnosu na američki dolar u ponedjeljak u četiri ujutro po londonskom vremenu, nakon što je ranije pala na 20 za dolara.

– Imamo prilično pesimistične izglede za tursku liru kao rezultat Erdoganovog zadržavanja na dužnosti nakon izbora – rekao je ekonomista za tržišta u razvoju Wells Fargoa i FX strateg Brendan McKenna za CNBC-ev Squawk Box Asia, prenosi SEEbiz.

McKenna predviđa da će lira dostići novu rekordno nisku vrijednost od 23 prema dolaru do kraja drugog tromjesečja, a zatim 25 već naredne godine.

Turska monetarna politika stavlja naglasak na težnju za rastom i izvozno takmičenje, a ne na “kroćenje inflacije”, dok Erdogan podržava nekonvencionalan stav da podizanje kamatnih stopa povećava inflaciju.

Analitičari smatraju da je, s ograničenim deviznim rezervama i izrazito negativnim realnim kamatnim stopama, pritisak na liru veliki.

– Vrlo su mračni ekonomski i tržišni izgledi za Tursku – dodao je McKenna.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad