Društvo

Uspostavljena konkretna saradnja Crne Gore i Agencije za sajber bezbjednost EU

Crna Gora uspostavlja saradnju sa ENISA-om (Agencija za sajber bezbjednost Evropske Unije), saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Foto: Borba

Resorni ministar Maraš Dukaj je na samom početku sastanka istakao da je Ministarstvo javne uprave iskazalo veliko interesovanje za saradnju sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbjednost (ENISA).

– Iskustva i ekspertize ENISA-e bile bi od nemjerljivog značaja za sve aktivnosti koje smo započeli u cilju jačanje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori – rekao je Dukaj.

Produbljivanje saradnje sa ENISA-om bi Crnoj Gori omogućilo stručnu pomoć u procesu oporavka informatičke infrastrukture Vlade Crne Gore, i mreže državnih organa, kroz angažovanje grupe eksperata specijalizovanih za sajber bezbjednost, specijalizovane obuke u oblasti sajber bezbjednosti, ekspertsku podršku, studijske posjete savremenim centrima za sajber bezbjednost, obezbjeđivanje alata i softverskih rješenja za jačanje sajber bezbjednosti, koji bi doprinjeli jačanju infrastrukturnih kapaciteta i omogućili sofisticiranu prevenciju i rješavanje eventualnih sajber incidenata u budućnosti.

Šef tima za međunarodnu saradnju ENISA Srefano De Crescenzo istakao je da je ključna nadležnost ENISA-e da pomaže zemljama članicama EU u razvoju javnih politika u oblasti sajber bezbjednosti ali I na zajedničkom nivou EU.

Naime, inicijativa koja je potekla od crnogorske strane će pokrenuti konkretne aktivnosti i saradnju agencije ENISA-e i Regionalnog centra za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici.

– U razgovorima je dogovoreno da se saradnja razvija u dijelu razvoja vještina u oblasti sajber bezbjednosti obzirom da ENISA ima svoj okvir za razvoj vjestina u oblasti sajber bezbjednosti, a ENISA u dijelu odbrane od sajber napada ima svoj program koji se naziva Syber Europe, i u toj oblasti je ponuđena saradnja Crnoj Gori“, saopšteno je iz MJU.

– U razgovorima je crnogorska strana iskazala interesovanje da se aktivnije uključi u djelokrug rada ENISA-e, na nivou posmatrača. Ono što je posebne važno istaći sa ovog sastanka jeste da je uspostavljena direktna komunikacija, i to je od posebnog značaja kada su u pitanju sajber napadi i brzina razmjene informacija – zaključili su iz ministarstva.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad