Politika

Zogović: Histeriju i strah od rezultata popisa imaju samo oni čije namjere nisu čiste

Foto: Vijesti

„Histeriju i strah od rezultata popisa imaju samo oni čije namjere nisu čiste i otuda dolaze sve žalopojke i neutemeljeni zahtjevi za odlaganje popisa. Upravo ti zahtjevi za odlaganje i argumentacija kojom se potkrepljuju, otkrivaju strahove da će političkim inžinjeringom bivšeg režima izmišljene, a autoritetom i zloupotrebom vlasti nasilno održavane vještačke tekovine dobiti mjeru koju prirodno zaslužuju“, rekao je za portal IN4S poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore, Milun Zogović.

Na naše pitanje koliki je značaj i zbog čega, pitanja poput etničke pripadnosti, maternjeg jezika i vjeroispovijesti, na predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori, Zogović kaže da ne vidi razlog zašto bismo bježali od tih pitanja, zašto bi smo krili svoje ime i prezime, ko smo i šta smo, koje smo vjere i nacije, kojim jezikom govorimo i šta imamo od imovine.

„Jedino nečistoj savjesti mogu smetati takva pitanja. Upravo su odgovori na ova pitanja zanačajni za afirmaciju iskrenog pomirenja u Crnoj Gori, kojeg nema ako ne prihvatamao i uvažimo jedni druge sa svim svojim posebnostima a koje su najveće bogastvo Crne Gore“, jasan je on u izjavi.

Podsjetimo, iz Uprave za statistiku su nedavno saopštili da trenutno nema zakonskih mogućnosti da se odloži popis stanovništva Crne Gore, koji je zakazan od prvog do petnaestog novembra.

Popis je odlična prilika da se Crna Gora vrati na tradicionalni, istorijski i duhovni kolosjek sa kojeg je poslednje tri decenije iskliznula

„Dodatnu notu značaju ovog popisa daje i činjenica da će ovo biti prvi popis u Crnoj Gori, nakon Drugog svjetskog rata, koji neće organizovati i nadzorisati partijski komiteti. To je prilika da se bez malignih inženjeringa slobodno dođe do stvarnih statističkih podataka o svim pitanjima koje će popis tretirati. Ujedno – odlična prilika da se Crna Gora vrati na tradiconalni istorijski i duhovni kolosjek sa kojeg je poslednje tri decenije iskliznula“ , istakao je poslanik koalicije ZBCG.

Zbog čega je popis stanovništva u Crnoj Gori važan, naš sagovornik tvrdi sljedeće:

-Statističko istraživanje o broju stanovnika, domaćinstava i stanova koje se sprovodi u desetogodišnjoj periodici, radi prikupljanja podataka o osnovnim demografskim, socioekonomskim, etno-kulturnim i drugim karakteristikama, civilizacijska je tekovina uređenih društava od vitalnog praktičnog značaja za planiranje društvenog i ekonomskog razvoja svake države. Još veći je značaj popisa, upravo za države koje teže da budu uređene, a koji na žalost na tom putu imaju mnogo prepreka koje još uvijek nisu savladale, kao što je slučaj sa Crnom Gorom, koja je i dalje zarobljena idološkim, identitetskim i političkim tekovinama palog, ali ne i pobijeđenog Đukanovićevog režima.

Sloboda izražavanja neće biti uslovljena strahom od neželjenih posledica

„Ambijent slobodnog izjašnjavanja biće jedan od dodatnih kvaliteta koji stavlja pečat na vjerodostojnost rezultata popisa. Dobro je da prijetnje, ucjene i druge vrste pritisaka više neće dirigovati odgovore na pitanja popisivača. Niti će slobodno izražavanje biti uslovljeno strahom od neželjenih posledica“, rekao je naš sagovornik i dodao da kao i za sve druge zajednice, ovo je posebno značajno za one koji pripadaju srpskom narodu, koji govore srpskim jezikom i koji su vjernici Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, a koji su zadnjih decenija bili na udaru asimilatorskog projekta identitetske konverzije.

„Slobodan, demokratski ambijent je zapravo najbolja potvrda da će popis ostati statističko a ne politički instruisano pitanje kao što je u prošlosti bio slučaj“, zaključio je Zogović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad