Politika

Živković otkrio plan DPS-a: Dajte da se što prije formira Vlada, da joj izglasamo nepovjerenje

Foto: Borba

Ukoliko neko želi da kroz konsultacije i dogovorom dolazi do rješenja, DPS ne isključuje mogućnost da u Parlamentu pruži podršku u situacijama kada je neophodna kvalifikovana većina, izjavio u razgovoru za „Novu“ v.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Upozorio je, međutim, da partija ne pristaje na ucjene i ultimatume.

„Ako neko misli da će jednostranim ispostavljanjem rješenja bilo kome u crnogorskom Parlamentu sebe pretpostaviti kao partnera Evropskoj Uniji ili zagovornika evropskih vrijednosti, na krivom je putu. U nama neće imati sagovornika. Ako neko želi da se kroz konsultacije, dogovorom dolazi do tih rješenja, mi smo svakako partneri, i to smo pokazali u prethodnom vremenskom periodu, bilo da smo bili vlast, bilo da smo bili opozicija. Ne pristajemo ni na kakvu vrstu ultimatima i ucjena“, poručio je Živković.

To su, kako je rekao, pokazali i u prethodnom periodu.

„Nećemo pristati nikome, nijednom političkom subjektu da ispostavlja jednostrana rješenja i da na taj način sebe predstavlja kao navodnog zastupnika evropskih vrijednosti ili evropske agende i da okrivljuje onog drugog preko puta sebe kako on nije za to, jer nije glasao za nečija rješenja. Konsultacije, dogovori, razgovori… Nakon toga, naravno, uvijek možemo da budemo konstruktivni u procesu donošenja odluka koje podrazumijevaju kvalifikovanu većinu“, kazao je Živković.

Kako sada stvari stoje, Živković tvrdi da je jasno da Vlada ne može biti stabilna, ako uopšte bude formirana.

„Jasno je da ta Vlada, kako teku pregovori, ne može biti stabilna. Znači, ne može biti stabilna i ta stabilnost ne zavisi samo od broja poslanika koji će podržati tu Vladu, nego od homogenosti onih političkih struktura koji će toj Vladi dati podršku unutar crnogorskog Parlamenta. Vidite i sami da su upravo politički subjekti koji se nalaze na jednoj poslaničkoj listi, potpuno heterogeni i programski i ideološki i da ne mogu da se dogovore kako bi trebala ta buduća Vlada da izgleda. S obzirom na to, ne mislim da ta Vlada može biti stabilna ako se formira. Za sada nemamo uvjerenje da će se ta Vlada skorije formirati”, rekao je Živković.

On je dodao da građani nemaju vremena da čakaju formiranje Vlade.

“U svakom slučaju, građani ne mogu da čekaju, jer je Vlada Crnoj Gori potrebna. Sve to liči na jednu agoniju, na neozbiljnost i neodgovornost. Građani nemaju vremena da čekaju. Vlada je potrebna Crnoj Gori , potrebno je što prije tu Vladu formirati, potrebno je da ta Vlada bude evropske orjentacije. Ukoliko ta Vlada ne bude evropske orjentacije i ukoliko uopšte bude formirana, dajte da se što prije formira da bismo izglasali nepovjerenje u crnogorskom Parlamentu kao i prethodnoj Vladi Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića“, poručio je Živković.

On ne misli da DPS ima mali koalicioni kapacitet kao što se to u javnosti spočitava.

„Argumenti koje trenutno naša politička konkurencija ispostavlja kako DPS nema koalicioni kapacitet, potpuno su nestali kako prolazi vrijeme. Naravno, politička konkurencija ne želi vam dobro, nego ona priželjkuje da nekako nestanete sa političke scene. Njima bi Demokratska partija socijalista najviše odgovarala kada bi nestala ili kada bi bila svedena na neku mjeru od dva ili tri poslanika, e tada bi našoj političkoj konkurenciji to bilo prijemčivo i naravno tada bismo im odgovarali. Pošto smo na ovim izborima sačuvali političku relevantnost. onda im i dalje to ne odgovara. Zato moramo malo remodelirati način ponašanja na političkoj sceni“, poručio je Živković.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad