Svijet

Zeman: Priznanje tzv. Kosova je sramota i opasan presedan

Foto: ATA image

To je sramotan čin podrške “državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom”, rekao je bivši češki predsednik

Bivši češki predsednik Miloš Zeman izjavio je danas da je priznavanjem tzv. Kosova Zapad napravio opasan presedan i ocenio da taj postupak predstavlja sramotu.

U uvodnom obraćanju na konferenciji pod nazivom “Kršenje međunarodnog prava na Kosovu i u Ukrajini” u Pragu, Zeman je oštro kritikovao priznanje tzv. Kosova osuđujući taj čin kao podršku “državi povezanoj sa mafijaškim strukturama i represijom nad srpskom manjinom”.

Zeman je ponovio da priznanje “Kosova predstavlja opasan presedan” jer velike sile nameću svoju volju malim državama i bezobzirno menjaju postojeće granice, objavljeno je na sajtu “Glas Evrope”.

On je pozvao na konzistentnost u međunarodnim standardima, uporedivši intervenciju NATO u SRJ i akcije Rusije u Ukrajini.

“Nećemo učiniti svet boljim ako zatvorimo oči pred problemima i pretvaramo se da oni ne postoje ili da su nestali. Slučajevi Kosova i Ukrajine uče nas tome kako supersile mogu da budu nepopustljive kada se radi o njihovim interesima. Mislim da je važno ne odustajati pred velikom silom, istrajati i nastojati da ispravimo veoma bolne nepravde”, naglasio je Zeman.

Konferencija u organizaciji Instituta za geostrateške studije Geopolitikon u Pragu okupila je ugledne političare i zvaničnike, a organizator, politikolog Milutin Iljić rekao je da je uloga NATO na KiM otvorila Pandorinu kutiju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad