Svijet

Zbog nogu na stolu Nensi Pelosi, prijeti mu decenija robije

Demonstrant koji je podigao noge na sto u kancelariji Nensi Pelosi, za vrijeme upada u američki Kapitol početkom januara 2021, proglašen je krivim i prijete mu čak decenija robije.

Nancy Pelosi. PHOTO: CHIP SOMODEVILLA/GETTY

Ričard Barnet iz Arkanzasa je tom prilikom pozirao pred kamerama, te bio naoružan pištoljem za omamljivanje. Kako tvrde, mogao je da naudi Pelosijevoj da se našla u kancelariji u trenutku upada, prenosi BBC.

On je iz kancelarije odnio kovertu adresiranu na Pelosi, ali je rekao da je nije ukrao.

“Ostavio sam 25 centi na stolu“, kazao je Barnet, kojeg lokalni mediji opisuju kao borca za prava nošenja vatrenog oružja.

“Možemo samo zamisliti šta bi se desilo da je Pelosijeva bila tamo u to vrijeme“, rekla je savezna tužiteljka Alison Praut.

Nensi Pelosi je u vrijeme upada na Kapitol bila na funkciji predsjednice Predstavničkog doma, a kancelariju je napustila kada su demonstranti upali u zgradu.

Barnet je proglašen kriv po svih osam tačaka optužbe, nakon što je porota o presudi raspravljala manje od tri sata.

Između ostalog, Barnet je kriv za ometanje službenog postupka, ulazak ili boravak u zgradi ili na terenu sa smrtonosnim oružjem, krađu državne imovine, prenosi Tanjug.

Barnet je na suđenju tvrdio da ga je „poneo momenat“, a poslije presude je ocijenio da nije bilo pravičnog suđenja, jer, kako je rekao, porotu nisu činili njegovi vršnjaci.

On će ostati na slobodi do izricanja kazne 3. maja.

Do sada je u sudskim procesima vezanim za upad na Kapitol više od 940 ljudi optuženo za federalne zločine, a gotovo 500 njih je priznalo krivicu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad