Crna Gora

Zbog najave formiranja manjinske vlade: I večeras protesti širom Crne Gore!

Građani Nikšića nezadovoljni najavama o formiranju manjinske vlade i večeras prostestuju kod Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Protest je i večeras organizovan u Beranama, a u Podgorici će početi u 19 sati.

Foto: Borba

Protesti u više crnogorskih gradova u znak protesta zbog inicijative Građanskog pokreta URA i opozicije za izglasavanje nepovjerenja kabinetu Zdravka Krivokapića, organizovani su i prethodna dva dana.

Nije poznato ko je organizator protesta.

Podgorica:

Okupljenim građanima u Glavnom gradu obratili su se poslanici Danilo Šaranović iz Demokrata i Marko Milačić iz Prave Crne Gore.

– Danas ste vidjeli predata je inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine Alekse Bečića i isto onako kao što su naše kolege povukli inicijativu za izglasavanje nepovjerenja, sada je jasno da se radi da URA i SNP obezbjeđuju većinu za ovu smjenu – ocijenio je Šaranović.

Kako je istakao, svaki od 81 poslanika mora da razumije da iza svakog stoji 5.500 glasova građana.

– Znamo na kojim smo platformama dobili to povjerenje. Znamo za šta su glasali oni građani koji su dali glasove 41 poslaniku sada već bivše parlamentarne većine. Mi treba da vratimo mandat građanima i da idemo na izbore, pa nek svako odluči đe je kome mjesto – uvjerava on.

Milačić je ocijenio da je potvrđeno da ovdje nije u pitanju povjerenje vladi, nego očuvanje izborne volje građana.

– Moraju sve zdrave snage koje ne ćute i bune se protiv ove izdaje da se zajedno sa građanima pobune protiv ovoga. Ovo je ozbiljnija stvar od litija, jer sad se one izdaju. Mi sada branimo ono što je mitropolitov legat. Sada izdaju naši, nas Đukanović nije izdao nikad, jer je on politički neprijatelj. Ova izdaja prijeti da destabiliše Crnu Goru – naglasio je Milačić.

Kako nam javljeno sa lica mjesta, protestanti su se uputili ka zgradi RTCG-a, gdje bi pred TV kamerama večeras trebalo da gostuje potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Demonstranti su se stigli ispred zgrade RTCG gdje skandiraju “Izađi mala” i “Uzeo si pare, Dritane”.

Najavljeno je obraćanje Abazovića okupljenima.

Nikšić:

Protest u ovom gradu počeo je u 18 sati na Trgu Šaka Petrovića, odakle su i krenuli u šetnju. Protestanti, kao i ranijih večeri govore: “uzeo si pare Dritane” i “ua lopovi”.

Kolonu u Nikšiću predvode predstavnici Demokrata Nikšić i pokreta “Ne damo Nikšić”. Okupilo se nekoliko stotina građana.

Momčilo Vukosavljević iz Miholjskog zbora poručio je da je Crna Gora 30. avgusta rekla “ne” Đukanovićevom režimu.

– Predlog URA o formiranju manjinske vlade je direktno prekrajanje izborne volje. Poručio bih Jokoviću i Abazoviću da se ne ne igraju sa ovim narodom koji je 30 godina prolivao krv da bi dobio slobodu. Ne predstavljamo političku partiju niti podržavamo ovu vladu, ovdje smo izašli kao građano koji žele slobodu – kazao je Vukosavljević.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković rekao je da zbog očuvanja izborne volje građana i izdaje koja se sprema u Podgorici se desilo ovo okupljanje. Pozvao je da okupljanje protekne mirno bez incidenata.

– Ponovio bih stav od sinoć – ovdje nismo da bismo branili Vladu ili bilo kog političara, već da bismo branili dječje dodatke, veće plate, veće penzije, naknade za majke.. Ovdje smo da bismo branili ustav, izbornu voljui slobodu koju smo odbranili 30. avgusta – napomenuo je Vuković.

Sa protesta je poručeno da će sjutra informisati javnost o satnici i lokaciji novog okupljanja.

Berane:

Građani su se okupili u 18 sati ispred Opštine Berane, uprkos niskim temperaturama. Iz Berana je poručeno da ovo nisu politički skupovi, nego su se ovdje okupili građani koji žele pravednu državu.

– Ja govorim u ime svoje porodice, ponuđenoj prevari i izdaji kažem ne – poručio je jedan od okuljenih građana.

Građani su citirali Njegoša i stihove: “Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi.

Poručili su da će sjutra biti na istom mjestu u isto vrijeme. Ponovo su prozvali i Dragoslava Šćekića.

– Vlada kakva god da je, bolja je od svih ranijih. Taman kad smo osjetili boljitak, oni su nas prekinuli u tome. Svi u SNP-u treba da napuste i da traže ostavke vrha koji nam je ovo uradio – poručeno je sa skupa.

Skup u Beranama trajao je pola sata.

Budva,

Među okupljenima je bio poslanik Demokrata Dragan Krapović i njegov partijski kolega, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović.

-Na izbornom danu, olovkom treba odgovoriti na današnju izdaju. Olovkom, ne incidentima, i pokazati da je Crna Gora slobodna država u kojoj neće biti tolerisana politička korupcije koju gledamo danas- poručio je Krapović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad