Politika

ZBCG: Odlaganje popisa razumni kompromis, eliminisati bilo kakve opstrukcije kako bi posao obavili na valjan način!

Foto: Borba

Koalicija Za budućnost Crne Gore predlog mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa stanovništva za 1. decembar ove godine prihvata iz nekoliko razloga.

Ova koalicija, kako su istakli, želi da popis bude regularan kako niko ne bi manipulisao njegovim rezultatima i da na njemu svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na ona pitanja koja su predviđena popisnicom, kao i da bude siguran da će to što je tada odgovorio biti vjerodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata.

“Nama, kao odgovornim ljudima, veoma je važno da ovaj posao bude priveden kraju, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe onoj svrsi za koju su namijenjeni, tj. da ih koriste sve institucije države Crne Gore za izrade višegodišnjih strategija razvoja”, navodi ZBCG.

Kako su dodali, pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogle bi da dovedu do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde.

“Shodno gorenavedenom, odlaganje popisa za 1. decembar smatramo razumnim kompromisom, ali nam je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje, s obzirom na to da je mjesec dana više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus”, ističe ZBCG.

Traže od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način.

“Takođe pozdravljamo ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, vezano za njihovo izjašnjenje”, poručuje ZBCG.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad