Društvo

Završena manifestacija „Markovi dani“

Foto: Borba

Manifestacija „Markovi dani“, u organizaciji Narodne biblioteka „Radosav Ljumović“, a u znak obilježavanja 190 godina od rođenja vojvode i književnika Marka Miljanova završena je sinoć.

Posljednje večeri manifestacije održana je Panel diskusija – „Marko Miljanov u tradiciji i kulturi Podgorice“.

Učesnici programa bili su Tomaš Damjanović, Milorad Durutović i Andrijana Deletić Milačić.

Oni su istakli ulogu književnog djela Marka Miljanova u kontekstu savremene kulture, iskazujući uvjerenje da je Marko Miljanov dostigao univerzalne poetičke i etičke principe, koje možemo i danas primjenjivati.

Otvarajući debatu, Damjanović je ukazao na značaj vojvode Marka Miljanova, te podsjetio na neke od njegovih književnih dostignuća kao narodnog književnika.

„Junaštvo je kada braniš sebe od drugoga, a čojstvo je kada braniš drugoga od sebe“, podsjetio je Durutović, te dodao da je to i danas ideal koji je teško dostignuti.

Andrijana Deletić Milačić rekla je da je sa ove vremenske distance izazovno predstaviti lik Marka Miljanova, ali da zahvaljujući brojnim interpretacijama koje su nam dostupne, ulogu Marka Miljanova u našem društvu možemo opisati, kao svojevrsnog učitelja vrlina i modernistički usmjerenog pedagoga kojeg treba posebno valorizovati.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad