Vijesti

Završen sastanak Putina, Pašinjana i Alijeva: Dogovoreno stvaranje mehanizma za demarkaciju granica između Bakua i Jerevana!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanaka sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom izjavio da je postignut dogovor da se deblokiraju transportni koridori, te je naglasio da više nema nikakvih prepreka da se završi posao po pitanju demarkacije granica između te dvije bivše sovjetske republike.

Foto: Sputnik Srbija

-Veoma smo detaljno razgovarali o ekonomskim pitanjima, o razvoju ekonomskih veza Jermenije i Azerbejdžana i prvi korak koji je dogovoren jeste da se deblokiraju transportni koridori. To se tiče i železnice i drumskog saobraćaja. Trebalo bi da se zahvalimo našim vice premijerima koji nad tim pitanjima rade već određeno vrijeme- kazao je Putin.Ruski predsednik je takođe rekao i da je postignut ključni dogovor, a to je da se stvori mehanizam koji će se baviti demarkacijom granica te dvije države.-Do kraja godine ćemo uvesti taj mehanizam, više nema nikakvih prepreka da se tako nešto sprovede u djelo- istakao je on.

Ruski predsjednik je naveo i da je sastanak u Sočiju, koji je trajao tri sata, bio izuzetno konstruktivan i da je obavljena veoma duboka analiza cjelokupne situacije.Takođe je najavio i da će naredne sedmice vicepremijeri Jermenije i Azerbejdžana doputovati u Moskvu gdje će nastaviti rad na prevazilaženju svih problema koji su se nakupili između te dvije zemlje.Sa svoje strane Pašinjan je kazao da je sastanak sa Putinom i Alijevom bio izuzetno pozitivan i otvoren.-Želim da zahvalim ruskom predsjedniku za poziv i za stvaranje ovakve radne atmosfere. Imali smo veoma pozitivan razgovor, dotakli smo se faktički svih pitanja na izuzetno otvoren način-rekao je jermenski premijer.I Alijev je naveo da su pregovori bili veoma sadržajni i iskreni, te da je na veoma otvoren način bilo riječi o svim problemima i pitanjima koje izazivaju zabrinutost Bakua.

-Glavno je da sve odluke koje smo donijeli služe da se nesuglasice riješe i da situacija na Južnom Kavkazu bude ponovo bezbjedna i predvidiva-zaključio je on.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad