Društvo

Zavod izdao upozorenje: Naredna dva dana moguće poplave, smetnje u saobraćaju, telekomunikacijama i napajanju strujom

Prema onome što je saopšteno iz Hidrometeorološkog zavoda, naredna dva dana u Crnoj Gori proteći će uz obilne padavine, koje bi mogle uzrokovati i probleme.

Naime, ZHMS je izdao upozorenje na vremenske neprilike, koje se odnosi na sljedeća dva dana. Pored obilnih kiša i olujnog južnog vjetra, kako navode, moguće su i poplave u urbanim sredinama, te smetnje u saobraćaju, telekomunikacijama i napajanju strujom.

Naročito obilne padavine očekuju se na primorju i u centralnom dijelu države, aok će na sjeveru – ali i duž obale – biti vjetra olujne jačine.

„Ova meteorološka situacija, na primorju, u planinskom zaleđu obale, a ponegdje i u centralnim predjelima potencijalno može da generiše kratkotrajne probleme zbog naglog priliva obilne količine vode, sarizikom od ‘Flashflood’ efekta u urbanim sredinama naročito na mjestima gdje je narušeno ili sprečeno prirodno oticanje vode, na bujičnim tokovima i na saobraćajnicama posebno na mjestima gdje saobraćajnice presecaju planinske kosine, na mjestima gdje su vršeni ili se vrše ozbiljni građevinski zahvati većeg obima, gdje je narušena prirodna povezanost tla i na lokalitetima koji su potencijalno osetljivi naodrone i klizišta. Zbog ove meteorološke situacije, kratkotrajno moguće je otežano funkcionisanje svakodnevnih redovnih aktivnosti, moguće se smetnje prekidi ili otežano funkcionisanje infrastrukturnih sistema (sve vrste saobraćaja, elektroenergetski sistem za prenos i distribucija električne energije i telekomunikacija“, stoji u upozorenju.

Oni su o tome obavijestili i Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a.1

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad