Vijesti

Zašto je Skadar morao biti osvojen!

“Mi smo se riješili da sve prevrnemo ako nam se Skadar ospori. Mi bogami ne blefiramo no smo se riješili da zanj do potonjeg ginemo.” Ovo su bile riječi Kralja Nikole nakon austrougarskih poruka da se obustavi opsada.

Foto: Wikipedia

Kralj Nikola je otpočeo opsadu Skadra 1912. godine, kada je počeo prvi Balkanski rat. Od samog početka opsade videlo se koliko mu je bilo važno da zauzme Skadar. On je vise od pedeset posto vojnih snaga poslao na Skadar dok je, ostatak vojske trebalo da oslobodi gradove na severu. Odmah posle oslobodjenja gradova na severu, i ostatak jedinica se morao pridružiti opsadi.

Da je Kralj Nikola imao ogromnu zelju da oslobodi Skadar svedoči i ta činjenica, da je, nakon austrougarskih poruka da obustavi opsadu, odgovorio: “Mi smo se riješili da sve prevrnemo ako nam se Skadar ospori. Mi bogami ne blefiramo no smo se riješili da zanj do potonjeg ginemo.” Kada je Skadar skoro bio osvojen, Austrougari su izjavili da ako i osvoje Skadar oni će im ga oduzeti, našta je Kralj Nikola rekao ” Kad nam se on preda, neka dodje ko god hoće da nas iz njega oćera.”

Na žalost pod pritiskom Monarhije morao je predati Skadar, ali zašto je on bio od tolike važnosti?

Osim istorijskog značaja, on je imao svoju geografsku važnost. Dobijanjem ovog grada, računalo se na Cetinju, Crna Gora je konačno trebala da dobije potpunu kontrolu nad basenom Skadarskog jezera. Produbljivanjem izvorišta reke Bojane, snizio bi se nivo vode jezera, čime bi Crna Gora dobila više od sto hiljada rala obradivog zemljišta. S’ obzirom da je u Crnoj Gori često vladala glad, ovim potezom bi se taj problem rešio, ali kako se nije vratio u srpske ruke, ovaj problem se idalje ponavljao.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad