Vijesti

Zašto je propao prvi srpski ustanak?

Najveći unutrašnji izazov sa kojim se u svojoj istoriji suočila Osmanska imperija, bio je Karađorđev ustanak, započet na Sretenje Gospodnje 1804. godine.

Foto: Temnic.info

Karađorđe i njegovi ustanici u potpunosti su obnovili i odbranili srpsku državnost i vaspostavili državu Srbiju koja je trajala sve do 6. oktobra 1813. godine kada najveća turska vojska ikada poslata u neki rat, zauzima Beograd, Šabac i Smederevo.

Zašto je te 1813. godine slomljena Karađorđeva Srbija, koju vidite na slici i zašto je propao Prvi srpski ustanak?

Nekoliko razloga se tu najviše ističu.

Najvažniji razlog je napad Napoleona na carsku Rusiju, njegovo zauzeće i spaljivanje Moskve, 14. septembra 1812. godine.

Pre toga, Rusija je uspešno vodila i polako uspevala da ostvari velike uspehe u Rusko-turskom ratu 1806-1812. Taj rat je otpočeo 1806. godine kada su Turci pokušali da uklone sa vlasti ruske štićenike u Moldaviji i Vlaškoj. Turska takođe zatvara moreuz Dardanele za ruske brodove, pa je ruska vojska bila prinuđena da interveniše i čak uništi tursku flotu. U isto vreme vreme bukti i Prvi srpski ustanak, kog Srbi veoma uspešno vode, pa su Rusi sa oduševljenjem pomagali ustanike, kako vojno tako i materijalno.

Međutim, pošto je Napoleon već zauzeo skoro celu Evropu, deo Sredozemlja itd. i krenuo sa svojom ogromnom i do tada nepobedivom armadom da zauzme i Rusiju, Rusija je bila prinuđena da sklapa mir sa Turcima. Našavši se u ratu na dva fronta i kako bi spasavala samu sebe jer je Napoleon već bio u Moskvi, Rusija je bila prinuđena da hitno sklopi mir sa Turskom, u Bukureštu 1812. godine.

Posebna 8. tačka tog Bukureštanskog mirovnog sporazuma između Rusije na kolenima pred Napoleonom i Turske, kao Nepoleonovog saveznika, odnosila se na Srbiju. Po njoj, Srbi su dobili potpunu amnestiju i jednu vrstu samouprave o kojoj su se Turci imali sporazumeti sa Srbima ali, tom tačkom, Turci su dobili pravo da u ustaničku Srbiju uvedu svoju vojsku, da se vrate u gradove u kojima su bili pre ustanka, da Srbi predaju oružje, kao i da se srpska utvrđenja podignuta tokom ustanka poruše. Sprovođenjem te tačke, praktično bi bili anulirani svi rezultati ustaničke Srbije u proteklih skoro deset godina.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad