Tehnologija

Zašto je OpenAI uklonio glasovnu opciju iz ChatGPT-a?

Foto: canva stock

OpenAI je uklonio glasovnu opciju iz ChatGPT-a, nakon široko rasprostranjene reakcije na ženski glas, koji je zvučao skoro identično kao glas glumice Skarlet Johanson.

Kompanija je koristila glas koji je nazvala Skaj, tokom događaja prošle nedelje prikazujući mogućnosti novog modela veštačke inteligencije ChatGPT-4o. Zainteresovani su mogli da čuju ljubaznost u glasu Skaj, ali su mnogi, među kojima i predstavnici medija, u boji glasa prepoznali glumicu Skarlet Johanson.

OpenAI je eksplicitno pojasnio da Skaj nije sistem zasnovan na glasu poznate glumice.

„Glas nije imitacija glasa Skarlet Johanson, već pripada drugoj profesionalnoj glumici koja koristi svoj prirodni glas. Da bismo zaštitili njihovu privatnost, ne možemo da delimo imena osoba koje smo angažovali za pružanje tih usluga”, navodi se u objavi.

Mnogi su primetili pomenutu sličnost, a među njima i suprug Skarlet Johanson.

OpenAI tvrdi da je odabrao vokale ChatGPT-a na osnovu niza kriterijuma koji uključuju „bezvremenski“ kvalitet i „pristupačan glas koji uliva poverenje“.

„OpenAI je pregledao stotine snimaka glasova u periodu od pet meseci prošle godine”, saopštila je kompanija, objavivši pet različitih glasovnih opcija za svoj ChatGPT u septembru. Odabrani glumci su potom u San Francisku imali sesije snimanja glasa kako bi se ceo proces završio.

Kompanija je ipak povukla glas Skaj nekoliko dana nakon što je jedan broj  članova bezbednosnog tima dalo ostavke, a glavni istraživač Džen Lejk je, nakon što je dao otkaz, rekao da kompanija daje prioritet „kvalitetnim proizvodima“ u odnosu na bezbednosnu kulturu i procese. Altman i njegov kolega suosnivač Greg Brokman branili su kompaniju i dalje navodeći da neće biti bilo kakvih proizvoda i usluga koji izazivaju zabrinutost za bezbednost.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad