Srbija

Zašto je Karađorđe naredio ubistvo oca i brata?

Karađorđe Petrović, vođa Prvog srpskog ustanka i jedan od najvećih junaka u srpskoj istoriji, pored brojnih vrlina, imao je i mane. Neke od njih su državu, ali i ljude u njegovom neposrednom okruženju koštale mnogo.

Karađorđe
Foto: Instagram

Naime, ubrzo nakon sklapanja braka sa Jelenom Jovanović iz Masloševa 1786. godine, Karađorđe je prebegao u Austro-ugarsku. Kao mogući razlog njegovog preseljenja navodi se pokušaj da spreči lokalnog čitluk – sahibiju da iskoristi pravo prve bračne noći.

Prva žrtva Karađorđeve preke naravi i teškog karaktera bio je njegov otac ili očuh Petar. Ne može se sa sigurnošću tvrditi ni jedno ni drugo jer su mišljenja istoričara podeljena.

Njegovoj porodici u zbegu ka Austro-ugarskoj priključilo se još nekoliko porodica, a sve ih je predvodio Karađorđe. Za njima je krenula potera. U nekom trenutku, iscrpljen ili uplašen, Karađorđev otac ili očuh Petar je predložio da se odustane, pri čemu bi, kao vođa, najvjerovatnije najgore prošao Karađorđe.

Po jednoj verziji on je pucao ocu ili očuhu u leđa, a dotukao ga je neko iz njegove pratnje. Po drugoj verziji, Karađorđe nije lično učestvovao u ubistvu, već ga je samo naredio.

Nakon povratku u Srbiju 1796. godine, Karađorđe se navodno ispovedio i zamolio za oproštaj, koji je od sveštenstva i dobio.

Bilo kako bilo, ako ovde i postoje istorijske nedoumice, stvar oko jednog drugog porodičnog ubistva sasvim je jasna – Karađorđe je 1806. godine ubio rođenog brata Marinka.

I inače Karađorđev brat Marinko je bio sklon ispadima, optuživan je za tuče, krađe, nasilno ponašanje, međutim kap koja je prelila čašu je bio događaj u kojem je Marinko obeščastio jednu devojku. Karađorđe je tada na sebe preuzeo ulogu sudije i obesio brata.

O tome da je i zašto je Karađorđe naredio ubistvo oca ili očuha i brata Srbi izbegavaju da pišu i nerado pričaju, jer se to ne uklapa u kasniji mit koji je nastao o Karađorđu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad