Srbija

Zašto 2005. nije proglašena okupacija Kosmeta?

Poslednjih dana, a posle ultimatuma koji je zapadna petorka isporučila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na društvenim mrežama uveliko se dijeli naslovnica “Večernjih novosti” iz novembra 2005.

Foto: Novosti 2005

Na njoj je centralno mjesto zauzela poruka Svetog arhijerejskog sabora SPC, koji je poslanicima Narodne skupštine, uoči sjednice o Kosovu i Metohiji poručio: Proglasite okupaciju.

Ta snažna poruka crkvenih velikodostojnika, cementirana utješnim riječima tadašnjeg patrijarha Pavla de je “u istoriji bilo prokleto sve što je oteto”, poslata je narodnim izabranicima sabranim tih dana da donesu Rezoluciju o mandatu za političke razgovore o budućem statusu KiM.

Tekst je usvojen sa 250 glasova “za” i 29 “uzdržanih”. Ovaj dokument bio je osnova za usvajanje platforme za prvu rundu pregovora o budućem statusu naše južne pokrajine.

Tadašnja vlast i poslanici nisu poslušali arhijereje. Okupacija nije proglašena, a sve ono što je kasnije dolazilo našu stranu stavljalo je u nepovoljniji položljaj. Bečki pregovori pod palicom Martija Ahtisarija iznjedrili su plan nazvan po finskom diplomati koji je podrazumijevao nadgledanu nezavisnost Kosova. Taj dokument srušila je Rusija vetom u Savjetu bezbjednosti UN. A što se lažna država na nagovor mentora bližila jednostranom proglašenju nezavisnosti, to su pukotine u srpskom brodu kojim si kormilarili Vojislav Koštunica i Boris Tadić postajale uočljivije. Osvijetlio ih je slavljenički vatromet u Prištini 17. februara 2008, da bi iz njih svega četiri dana kasnije pokuljao usud srpske nesloge.

Tog 21. februara u Beogradu je održan grandiozni narodni skup “Kosovo je Srbija”, ali na bini nije bilo tadašnjeg šefa države. Tadić je imao “neodložnu” posjetu rumunskom kolegi Trajanu Baseskuu. U publici su bili hijerarhijski najniži ministri iz njegove Demokratske stranke.

Ipak, danas pojedini “tvrđi” derivati DS, ali i nekadašnjeg DSS, u svijetlu poslednjih ucjena sa zapada, predlažu radikalan i oštar odgovor države, ne obazirući se na moguće posledice. Bez obzira što su oni te 2005. godine imali priliku za to. Dovoljno je bilo samo da poslušaju SPC.

(novosti online)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad