Identitet

Zakon o školama 1911: Nauka hrišćanska, srpska istorija i srpski jezik

Zakon o narodnijem školama, koji je usvojen od strane Narodne skupštine na Cetinju u kraljevini Crnoj Gori 1911. godine, naveo je kao obavezne predmete u svim školama: srpski jezik, srpsku istoriju i nauku hrišćansku. Uz to, Narodna škola u Crnoj Gori se zove i Srpska narodna škola (član 13).

Škola
Foto: In4s.net


U Članu 26 navedeni su redom sledeći predmeti: nauka hrišćanska, srpska istorija, srpski jezik, crkveno-slovensko čitanje, crtanje i lijepo pisanje, pjevanje (svjetovno i crkveno), gimnastika i dječije igre, zemljopis, poznavanje prirode, poljska i domaća privreda, osnovi higijene, računica i geometrijski oblici, ručni rad sa domaćim gazdinstvom (po mogućstvu)

U Članu 26 navedeni su redom sledeći predmeti: nauka hrišćanska, srpska istorija, srpski jezik, crkveno-slovensko čitanje, crtanje i lijepo pisanje, pjevanje (svjetovno i crkveno), gimnastika i dječije igre, zemljopis, poznavanje prirode, poljska i domaća privreda, osnovi higijene, računica i geometrijski oblici, ručni rad sa domaćim gazdinstvom (po mogućstvu).
Istim zakonom bila je utvrđena i obaveza prosvetara da djecu pripremaju za život tako što će ih vaspitavati u vjerskom duhu, a naročito, kako se ističe u Članu 1, da u narodu šire srpsku pismenost.

Takođe, propisao je i obavezno otvaranje dodatnih razreda u onim mjestima u kojima se nije govorio čisti srpski jezik, kako bi ga djeca tadašnje Crne Gore u potpunosti usavršila.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad