Portal ODBRANA

Srbija

Zakon je jasan, pare dobijaju samo oni koji žive u Srbiji: Srbijanski penzioneri iz Crne Gore traže pomoć od Srbije iako znaju da na nju nemaju pravo!

Srpski penzioneri koji žive u Crnoj Gori obratili su se putem medija predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru finansija Siniši Malom apelom da pomognu u rješavanju problema isplate pomoći iz Fonda PIO Srbije da bi i oni dobili po 20.000 dinara što je najavljeno za 10. februar.

Foto: FoNet

Međutim, njima pomoć ne može biti isplaćena, jer u Zakonu jasno piše da pravo na pomoć imaju samo oni penzioneri koji imaju prebivalište u Srbiji.

Penzioneri traže predsednika Vučuća i ministra Malog da intervenišu da i oni dobiju pomoć države kao ostali penzioneri koji su pravo na penziju ostvarili na teritoriji Repunlike Srbije.

„Tri tranše pomoći, dvije od trideset eura i jedna od dvadeset eura nisu nam isplaćene i zato očekujemo da intervenišete da bi nam bila isplaćena pomoć od 20.000 dinara što je najavljeno za 10. februar. Molimo Vas gospodo da nam pomognete i lično intervenišete da bismo i mi koji sticajem okolnosti živimo u Crnoj Gori a cio radni vijek smo proveli u Srbiji, dobijemo pomoć kao drugi ljudi koji penzije primaju iz Fonda PIO Srbije“, naveli su penzioneri u otvorenom pismo predsedniku i ministru.

Oni podsjećaju da su decenijama poput svih ostalih zaposlenih građana Srbije radili i borili se za državu Srbiju, plaćali sve kao i drugi građani a sada kada im je najteže su diskriminisani i ne dobijaju pomoć države kao građani Srbije.

-Kada je država 2014. godine sprovodila program finansijske konsolidacije odbijali su nam od penzija normalno kao i svim drugim penzionerima. Kada je bila hiperinflacija, kada je bio rat, kada su bile poplave i zemljotresi nisu pravljene razlike već smo svi tretirani jednako, a sada kada Fond PIO isplaćuje pomoć srpski penzioneri nastanjeni u Crnoj Gori su diskriminisani i nemaju isto pravo na pomoć kao ostali. Zašto? – pitaju srpski penzioneri u Crnoj Gori i podsjećaju da su od najave Vlade Crne Gore da će biti isplaćivana pomoć za prevazilaženje krize nastale usljed pandemije kovid virusom samo jednom dobili pomoć u iznosu pedeset eura.

Iz Vlade Srbije najavljeno je da će 10. februara penzionerima biti isplaćena pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Većina penzionera koji dobijaju penzije iz Fonda PIO Srbije su raseljenici sa Kosova i Metohije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad