Svijet

Zaharova: Velike sile prihvatile prijedlog Rusije

Moskva računa na to da će zajednička izjava lidera pet nuklearnih zemalja o poštovanju sporazuma o sprečavanju nuklearnog rata doprinijeti smanjenju međunarodnih napetosti, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova
Foto: Borba

– Računamo na to da će u aktuelnim teškim uslovima međunarodne bezbjednosti odobrenje lidera pet nuklearnih sila takve političke izjave doprinijeti smanjenju nivoa međunarodnih tenzija i obuzdavanju trke u naoružanju, kao i da će doprinijeti jačanju povjerenja i formiranju temelja za buduću kontrolu ofanzivnog i odbrambenog naoružanja i njihovoj međusobnoj vezi, kao i mjerama za smanjenje rizika – navodi se u saopštenju.

Prema riječima Zaharove, zvanična Moskva pozdravlja zajedničku izjavu pet nuklearnih sila – Kine, Rusije, Velike Britanija, SAD, Francuske, objavljenu 3. januara 2022. godine o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, kao i rješenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.

– Ruska Federacija čvrsto polazi od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika, kao i da on nikada ne bi trebalo da bude pokrenut – istakla je diplomata, dodajući da je Moskva dosledno promovisala ideju o potvrđivanju tog principa.

S tim u vezi, navela je da je “dokument pripremljen na rusku inicijativu i uz najaktivnije učešće ruskih predstavnika”.

Objavljivanje dokumenta trebalo je da se sprovede u vezi sa početkom 10. Konferencije za reviziju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, kaže Zaharova i dodaje da je u Njujorku trebalo da bude otvorena 4. januara, ali da je odložena zbog pogoršanja epidemiološke situacije u SAD. Ipak, s obzirom na važnost te zajedničke izjave, nuklearne sile su odlučile da ne odlažu njeno objavljivanje, objasnila je portparolka ruskog MIP-a.

U saopštenju se dodaje da dokument “petorke” dopunjuje i razvija bilateralne izjave usvojene ranije na najvišem nivou sa SAD u zajedničkoj izjavi predsjednika od 16. juna 2021. godine, kao i Kinom u zajedničkoj izjavi od 28. juna 2021. godine povodom 20. godišnjice potpisivanja Sporazuma o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i saradnji.

– U izjavi se odražava ideja koja je za nas važna – o nedopustivosti bilo kakvog rata između nuklearnih država, i nuklearnog i uz upotrebu konvencionalnog naoružanja. U njoj se takođe potvrđuju obaveze koje su ranije prihvatile zemlje “petorke” o tome da neće uperiti nuklearno oružje jedni na druge ili na treće zemlje. U multilateralnom formatu je potvrđen i princip vođenja dijaloga između naših zemalja na osnovu uzajamnog poštovanja i priznavanja interesa i uzajamne zabrinutosti u oblasti bezbjednosti – navela je Zaharova.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad