Svijet

Zaharova: Vašington će izazvati još više problema u svijetu štiteći svoj bankarski sistem

Vašington će izazvati još više problema u svetu pokušavajući da održi svoj bankarski sistem, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: Borba

– Zašto čekati do večeri? Svako dete može bojicama i papirom da objasni kako će američke vlasti ‘održavati stabilnost bankarskog sistema’. Štampaće još više dekretnih dolara, što će izazvati još više problema u svetu – napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da će se u ponedeljak ujutro po lokalnom vremenu obratiti u vezi sa zaštitom američkog bankarskog sistema.

Ranije su američka ministarka finansija Dženet Jelen, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel i predsednik Federalne korporacije za osiguranje depozica Martin Grunberg izdali zajedničku izjavu u kojoj su objavili odluku Federalnih rezervi da bankama stavi na raspolaganje dodatna sredstva kako bi im pomogla da obezbede neophodna sredstva za zadovoljenje potreba svojih štediša.

Osim toga, američke vlasti će od 13. marta svim štedišama bankrotirane američke banke „Silicijumska dolina“ (SVB) omogućiti pristup njihovoj štednji.

Biće zaštićeni i klijenti njujorške „Signačer banke“, koja je zatvorena u nedelju.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad