Svijet

Zaharova: Šokantni snimci sa hrvatske granice pokazuju kako se u Evropi poštuju ljudska prava

Nedavne vijesti njemačkih medija o prebijanju migranata na hrvatskoj granici jasno su pokazali kako se u Evropi realizuju “visoki standardi ljudskih prava“, prokomentarisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na Telegramu.

Foto: Kurir

– Ne tako davno njemački mediji objavili su šokantnu istragu i video sa granica Evropske unije. Ti materijali jasno pokazuju kako se “visoki standardi ljudskih prava koji su u potpunosti u skladu sa vrijednostima Evrope” primjenjuju u praksi. Muškarci sportske građe u specijalnoj uniformi bez identifikacionih obeležja na hrvatskoj granici tuku palicama migrante koji su došli iz zemalja Južne Azije i viču “Idite u Bosnu” – skrenula je pažnju Zaharova.

Takođe je naglasila da se, prema pisanju medija, za protjerivanje migranata van granica Evropske unije formiraju specijalni „odredi“ koje čine pripadnici specijalnih policijskih odjeljenja zemalja EU, “a mnogi od njih su veterani balkanskih ratova iz devedesetih”.

– Mediji su takođe otkrili da je Evropska unija zemljama jugoistočne Evrope izdvojila 532 miliona eura za “zaštitu granica’”. Očigledno je dio tog novca otišao na izdržavanje tih “odreda” – navodi portparolka ruskog ministarstva.

Prema njenim riječima, novinari su sigurni da „građani EU plaćaju čak i za uniforme tih izbacivača, jer ih hrvatske službe nabavljaju ih za novac evropskih poreskih obveznika“.

– Neljudska borba protiv prodora migranata u EU fizičkim izbacivanjem i materijalnim sponzorisanjem gaženja svih doktrina ljudskih prava zajedno praćeno je ne samo legalnim, nego zvaničnim uvozom u Evropu hiljada izbjeglica iz Avganistana – zaključila je Zaharova.

Podsjetimo, u oktobru je hrvatsko državno tužilaštvo naložilo istragu protiv policajaca koji su osumnjičeni da su palicama tukli migrante na granici sa BiH. Hrvatski RTL objavio je snimak na kom se vide maskirane osobe, obučene u odjeću sličnu policijskoj, kako palicama udaraju migrante na granici sa BiH, iako oni ne pružaju nikakav otpor.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad