Svijet

Zaharova: Odgovor Moskve na postupke protiv ruskih medija izaziva negodovanja portparolke OEBS-a

Moskva poziva predstavnicu OEBS-a za pitanja slobode medija Terezu Ribeiru da zauzme pošten stav u vezi sa situacijom oko „RT DE“ i „Dojče velea“, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako kaže, izjava Ribeire o zatvaranju biroa „Dojče velea“ u Rusiji je neprofesionalna.

Zaharova
Foto: Borba

Prema njenim rečima, ruska strana nije uspela da pronađe nijednu njenu izjavu u vezi sa „progonom“ i „kampanjom klevete“ protiv „RT-a“ u Nemačkoj i drugim zemljama. Istovremeno, primetila je Zaharova, odgovor Moskve na postupke protiv ruskih medija izaziva negodovanja portparolke OEBS-a.

Zaharova je skrenula pažnju na izjavu Ribeire objavljenu 4. februara na sajtu organizacije i posvećenu zatvaranju biroa „Dojče velea“ u Rusiji kao odgovor na ograničenje rada televizijskog kanala „RT DE“ u Nemačkoj.

– Nemoguće je biti tako ravnodušan i neprofesionalan danas, govorila sam to i ranije. Ne čujemo reči zabrinutosti zbog centralizovano motivisanih pokušaja, na primer, blokiranja bankarskih usluga ‘RT DE’ i protivljenja nemačke vlade da licencira televiziju u državama Evropske unije – izjavila je Zaharova tokom brifinga.

“Volela bih da shvatim mehanizam donošenja odluka kancelarije portparolke” dodala je ona

– Da li se to, možda, radi pristrasno? Možda postoje neke poluge uticaja? – zapitala se Zaharova.

Prema rečima portarolke, predstavnica organizacije je „ignorisala redosled događaja“ koji je doveo do zatvaranja biroa „Dojče velea“ i ni reč nije rekla o razlozima koji su podstakli Moskvu na ovaj korak.

– I pored toga što je u naslovu odgovarajuće poruke objavljene na internet portalu OEBS-a navedeno da su pomenute mere recipročne, što se tiče teksta, očigledno je sve urađeno namerno, nije bilo ni reči o razlozima koji su Rusiju pobudili da preduzme odlučne korake – u potpunosti opravdane u trenutnoj situaciji, a pokrenute sa nemačke strane – istakla je portparolka ruskog MIP-a.

S tim u vezi, Rusija apeluje na instituciju OEBS-a za slobodu medija da zauzme poziciju poštenog i pravog rukovodioca kojeg su angažovali članovi organizacije kako bi kontrolisao situaciju, dodala je Zaharova.

Podsetimo, u okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, Moskva je zatvorila dopisništvo nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad