Vijesti

Zaharova: Amerika i NATO ne mogu nekažnjeno da rizikuju ljudske živote

Civilna avijacija je bila ugrožena zbog nedavnih akcija američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Foto: Kurir

Kako kaže, Amerika i NATO ne mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju ljudske živote.

– Ako je sada u vazdušnom prostoru iznad otvorenih voda Crnog mora spriječena katastrofa, to ne znači da SAD i NATO mogu da nastave da nekažnjeno rizikuju živote ljudi – istakla je portparolka ruskog MIP-a.

Ona je podsjetila da, prema ocjeni ruskih stručnjaka, „povećan intenzitet letova aviona NATO-a u blizini granica Rusije, uključujući i iznad Crnog mora, stvara rizik od opasnih incidenata sa civilnim avionima“.

– Ruski kontrolori leta su preduzetim mjerama osigurali bezbjedno izvođenje letova u području iznad otvorenih voda Crnog mora. S obzirom da navedeni letovi vojnih aviona bez radio-veze povlače rizike po bezbjednost civilnih letjelica u regionu Crnog mora, ruske vazduhoplovne vlasti će uputiti protest preko diplomatskih kanala – dodala je Zaharova.

Ranije je iznad Crnog mora došlo do približavanja vojnog aviona NATO-a putničkom avionu „Erbas A330“, koji je letio iz Tel Aviva u Moskvu. „Rosavijacija“ je saopštila da je avion NATO izvodio let uz intenzivno smanjivanje visine zbog čega je presjekao maršrutu namjenjenu civilnim avionima. Incident se dogodio 3. decembra. Kako navode u „Rosavijaciji“, američki izviđački avion nije odgovarao na pozive dispečera.

Američki vojni avioni redovno se pojavljuju iznad Crnog mora. U petak su ruski avioni Su-27 i Su-30 podignuti u vazduh kako bi ispratili izviđačke avione RC-135 i CL-600 „Artemis” i spreče povredu državne granice.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu krajem novembra je ukazao na aktiviranje zemalja NATO-a u blizini ruskih granica. On je naglasio da je Moskva u takvim uslovima prinuđena da održava borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga i razvija potencijal nenuklearnih snaga za obuzdavanje.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad