Politika

Zagreb udara iz straha od jake Srbije: Posle prijetnje da će kočiti Beograd na putu ka EU, Hrvatska hoće da blokira i ekonomske projekte

Iza sve glasnijeg škrgutanja zubima u Zagrebu na svaki potez Beograda, pretnji, uslovljavanja i udruživanja sa drugima u regionu stoji strah Hrvatske od uspešne i ekonomski stabilne Srbije i pokušaj da se ona “sruši” sa čelne pozicije na Zapadnom Balkanu.

Foto: wikipedia

Tako su nam komšije samo u prethodnih nekoliko dana mahale dugačkom listom zahteva na našem evropskom putu – kojem su pridodali i jedan novi, da priznamo hrvatski jezik – otvoreno podržavaju lažnu kosovsku državu, čak je i naoružavaju, a sad im smeta i projekat izgradnje aerodrom u Trebinju, koji su najavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

U svemu tome, paradoksalno, Zagreb vidi srpski nacionalizam i ekspanzionizam, iako je Hrvatska ta koja uporno vuče poteze u pravcu stvaranja regionalnog fronta protiv naše zemlje.

Za ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina nema sumnje da je Hrvatska uplašena od jačanja Srbije, a, kako prepoznaje predsednika Vučića kao nosioca takve Srbije, napadaće ga na evropskom, regionalnom i unutrašnjem planu:

Napadaće ga na evropskom putu ne bi li u Evropi napravili probleme i pokušali da naruše njegov autoritet. Napadaće ga na regionalnom planu tako što će praviti od njega strašnog čoveka, koji diže srpsku vojsku, koja samo što nije ušla u Sarajevo ili Zagreb i pokušava da okupira čitavu bivšu Jugoslaviju. Napadaće ga i na unutrašnjem planu, tako što će naći koliko god hoćete Đilasa i Marinika, koji će papagajski ponavljati napade – rekao je Vulin, i ocenio da se na sva tri plana radi “dogovoreno i orkestrirano”.

Ministar je rekao da postoji “organizovana kampanja hrvatske države i svih slojeva hrvatskog društva protiv Srbije i Vučića iz straha da će izgubiti regionalni primat”.

Što se mene tiče, neka nam stave veto na članstvo u EU. Ako treba da uđemo u EU da bismo lečili hrvatske komplekse, hvala, ali nema potrebe.

I Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže za “Novosti” a je hrvatski strah od srpskog nacionalizma i ekspanzionizma nasleđen još iz bivše Jugoslavije:

– Raspoleženje u hrvatskoj javnosti i politici je takvo da su Srbi večiti neprijatelj. Tu je još jedan važan momenat, koji je pogonsko gorivo za ovakvu politiku uslovljavanja Srbije. Očigledno je da se spremaju ozbiljne promene u regionalnim odnosima, da će fokusu biti pitanja BiH i KiM, pogotovo od strane SAD, koje u region vraća neke ličnosti iz prošlosti. Zato će jačati pritisci na našu zemlju ne samo iz zapadnih centara moći, već i regionalnih igrača koji svi žele da se što bolje pozicioniraju.

Graovac kaže da je Hrvatska, ma koliko želela da se izvuče sa Balkana, čak i kao članica EU i te kako involvirana u sva dešavanja na ovim prostorima:

– I oni su svesni da realno nigde ne mogu da ostvaruju svoje političke interese nego u regionu. Mogu da teže koliko god hoće centralnoj Evropi, ali tamo su i Mađarska, Češka, Slovačka, Austrija, Poljska, zemlje sa mnogom jačom ekonomijom i uticajem, i u tom društvu Zagreb teško da može da igra bilo kakvu značajniju ulogu.

SELAKOVIĆ: HOĆE DA NAS ZAUSTAVE

POVODOM ucena i zamerki iz Hrvatske i najava njihove dijaspore da će sa albanskom i bošnjačkom emigracijom održati protest ispred našeg konzulata u NJujorku 28. oktobra, šef diplomatije Nikola Selaković, za “Novosti”, kaže:

– To što mediji u regionu svakodnevno napadaju predsednika Vučića, njegovu politiku, pa čak i članove porodice pokazuje da tu postoji neka vrsta organizovane kampanje, koja ima za cilj osujećivanje daljeg razvoja Srbije. Mi ćemo u ovoj godini premašiti nominalni BDP Hrvatske, što se nikada nije dogodilo od 1918. Pa šta ćete veći razlog od toga za sve ove napade.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad