Srbija

Zadušnice na KiM: Više srpskih grobova nego Srba u gradovima

Foto: Tanjug

U Prištini, od oko 40.000 Srba, koliko ih je bilo pre sukoba, danas ih je manje od 10

Samo nekoliko preostalih Srba posetilo je danas, na Zadušnice prištinsko pravoslavno groblje, kako bi obišli grobove svojih najmilijih i zapalili sveće.

Prištinsko pravoslavno groblje, najveće na Kosovu i Metohiji, svake godine posećuje sve manje Srba na Zadušnice, a godinama unazad nema organizovanog dolaska raseljenih iz centralne Srbije, pa na više stotina grobova  nije imao ko da zapali sveće, javio je RTS.

U Prištini, Peći, Prizrenu, Uroševcu i južnom delu Kosovske Mitrovice nakon 1999. godine ostalo je više grobova nego što ima Srba koji žive u tim gradovima.

U Prištini, od oko 40.000 Srba, koliko ih je bilo pre sukoba, danas ih je manje od 10.

Sveštenik Prištinske pravoslavne parohije Staniša Arsić apelovao je ponovo na sve koji imaju svoje srodnike sahranjene u Prištini da dođu bar na zadušnice i obiđu njihove grobove.

Arsić je rekao da bi danas trebalo da se setimo predaka i da molimo za pokoj njihovih duša i da čuvamo crkve, manastire i groblja.

“Tužno jeste ovde na prištinskom groblju, skoro da nema nikoga, svedoci ste sami, ali to je naša slika i nemam šta da kažem nego da još jednom apelujem da se obilaze grobovi naših predaka i da se molimo za pokoj njihovih duša”, poručio je sveštenik Arsić.

Arsić je služio opelo i na mestu gde su pokopane kosti palih srpskih vojnika u ratovima od 1912. do 1918. godine, pored kojih su i ostaci palih francuskih vojnika.

Zadušnice u južnom delu Kosovske Mitrovice

Srbi koji su na Zaušnice posetili grobove svojih najmilijih i na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice, kažu da svake godine na groblju na kojem je mnogo spomenika porušeno i oštećeno, zatiču sve gore stanje.

Srbi su na groblje u južnom delu grada odlazili organizovanim prevozom i autobusima, prenosi TV Most.

Slađana Lukić kaže da svake godine zatiču sve gore i gore stanje na groblju, da je groblje zaraslo u korov i da se spomenici i ploče sležu.

Ona je istakla da je albansko groblje koje se nalazi odmah pored netaknuto.

Зоран Шапоњић

Nebojša Milanović rekao je da su spomenik njegovim roditeljima srušili Albanci i da ga je on samo delimično obnovio jer nije smeo da dalje preduzima popravke da ga ne bi ponovo srušili, i dodaje da svake godine sve manje Srba dolazi na Zadušnice na to groblje.

Dragan Milosavljević rekao je da više od 20 godina sa ostalim Srbima posećuje grobove svojih najmilijih na Zadušnice i da će to činiti i ubuduće.

Groblje su posetili i članovi Udruženja potomaka kosovskomitrovačkog okruga, a Mirjana Čorlija rekla je da su danas zatekli ono što civilizacija ne bi smela da dozvoli i da takvih slučajeva nema nigde drugde na svetu.

Čorlija je dodaje da ceo svet treba da vidi divljaštvo i bezbožništvo počinjeno prilikom skrnavljenja srpskih grobova.

Lekar Goran Milivojević ističe da na turskom i albanskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice nije, kako je naveo, ni kamen pomeren, dok su Albanci uništili srpsko groblje u južnom delu Mitrovice.

Srbi su danas, na Zadušnice, posetili grobove svojih bližnjih i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, gde je to bilo bezbedno i moguće.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad