Društvo

Za liniju Bar – Bari zajednička firma sa Italijanima

Foto: canva stock

Sastanak predstavnika Odbora direktora “Barske plovidbe” i većinskog vlasnika kompanije “Adria Ferries” Albertom Rosijem i Luiđijem Morfinijem, vlasnikom kompanije “Morfimare” iz Barija, održan je juče 4.oktobra u Baru

Predstavnici italijanske kompanije „Adria Ferries” iz Ankone iskazali su spremnost da se formira mješovita crnogorsko – italijanska kompanija, sa kojom bi, zajedničkim ulaganjem sa “Barskom plovidbom”, bila obezbijeđena nabavka feribota koji bi na adekvatan način obnovio trajektnu liniju između Crne Gore i Italije, javlja portal RTCG.

Sastanak predstavnika Odbora direktora “Barske plovidbe” i većinskog vlasnika kompanije “Adria Ferries” Albertom Rosijem i Luiđijem Morfinijem, vlasnikom kompanije “Morfimare” iz Barija, održan je juče 4.oktobra u Baru.

Kako su saopštili iz “Barske plovidbe”, na sastanku je iskazan visok stepen zajedničkih namjera za pronalaženje adekvatnog modaliteta i načina realizacije ponovnog uspostavljanja trajektne linije između Crne Gore i Italije.

-Kompanija “Adria Ferris” je vlasnik više ferry brodova, koji obavljaju prevoz putnika i roba na trajektnim linijama u Jadranu. Italijanska kompanija u vlasništvu Alberta Rosija sa 67% vlasništva i Banka Intesa Sanpaolo sa 33%, prošle godine je ostvarila promet od 68,2 miliona eura i izvršila isplatu dividendu od 18 miliona eura, a što dovoljno govori da se radi o veoma respektabilnoj kompaniji u sektoru međunarodnog trajektnog prevoza putnika i robe- navode u “Barskoj plovidbi”.

Kako dodaju kompanija “Adria Ferris” iskazala je spremnost da se preciziraju mogućnosti međusobne saradnje, sa akcentom na formiranju mješovite crnogorske – italijanske kompanije, sa kojom bi, zajedničkim ulaganjem, bila obezbeđena realizacija nabavke feribota, sa kojim bi se na adekvatan način obnovila trajektna linije između Crne Gore i Italije u najskorije vrijeme.

-Zaključeno je da je neophodno otpočeti sa analizama i projekcijama zajedničkih aktivnosti, na način da se pristupi izradi biznis plana sa studijom izvodljivosti, sa kojim bi se definisale predstojeće aktivnosti i pripadajući ekonomski pokazatelji, sve u cilju obezbeđenja ferry broda i ostvarenja profitabilne i održive privredne aktivnosti. Dogovoren je nastavak saradnje na realizaciji usaglašenih ciljeva u djelu realizacije obezbeđenja feribota, a o konkretnim i bližim sledećim aktivnostima, javnost će biti transparetno, adekvatno i blagovremeno informisana- navode u ovoj kompaniji.

Izvršni direktor “Barske plovidbe” Mirsad Tršić napominje da se sada ne može govoriti o konkretnim datumima te da je u pitanju predlog koji treba da odobri i skupština preduzeća, a ukoliko se biznis plan pokaže kao isplativ on će morati da prođe i druge istance u državi s obzirom fda je država većinski vlasnik barske kompanije.

Takođe naglašava da je sada nezahvalno da ovaj menadžment bilo šta prognozira i veže se za određene datuma u vezi sa poslom osnivanja nove firme i kupovine feribota, s obzirom na političku situaciju i mogućnost da se članovi uprave u skorije vrijeme i promijene, a da novi menadžement ne bude toliko zainteresovan za ovaj poslovni predlog.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad