Vijesti

Za borbu protiv epidemije: Vlada SAD donirala 2.7 miliona dolara!

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je 2.7 miliona dolara kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, koji će implementirati Ministarstvo zdravlja zajedno sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

Foto: Vijesti.me

Tim povodom u Podgorici je formiran Nadzorni odbor čiji je zadatak davanje strateških usmjerenja i praćenje statusa implementacije projekta.-U ime svih građana Crne Gore zahvaljujem ambasadi SAD u Podgorici na kontinuiranoj i izdašnoj prijateljskoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci u svim oblastima, a posebno u zdravstvenoj sferi. Osjetljivi trenuci poput aktuelnog na globalnom nivou iziskuju globalna savezništva, a pomoć Vašingtona našoj zemlji kroz Projekat jačanja kapaciteta za pružanje odgovora na COVID – 19 u Crnoj Gori, je kruna naše dosadašnje saradnje- poručila je ministarka zdravlja.

Ona je naglasila da će Projekat biti realizovan shodno najvišim profesionalnim standardima.

-Zahvaljujući ovoj izuzetno značajnoj donaciji, Crna Gora će, kroz kontinuiranu kampanju na kojoj će počivati projekat, nastojati da dodatno osvijetli značaj i pospiješi proces imunizacije protiv koronavirusa koja je okosnica borbe protiv ove pošasti. Crna Gora je do danas obezbijedila preko milion i dvije stotine hiljada doza vakcina, a prvu dozu dobilo je blizu 60 odsto punoljetnih građana. U isto vrijeme, unaprijedićemo već ojačane kiseoničke kapacitete naših bolnica, ali i obezbijediti ozbiljan tempo testiranja, odnosno dalji nadzor epidemije za šta smo ranije dobili pohvale predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje-objasnila je ministarka zdravlja.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke istakla je da SAD predvode globalnu borbu protiv COVID 19 s kojom ne može da se uporedi nijedna dosadašnja globalna kriza ni po kompleksnosti ni po obimu.

-Preklapaju se zdravstvena, humanitarna i finansijska kriza- napomenula je ona.

-Da bi se bavili ovim izazovima bez presedana, američki Kongres je opredijelio sredstva za borbu protiv COVID-19, kroz američki plan za oporavak 2021. Ponosna sam što su SAD kroz svoju Agenciju za međunarodni razvoj obezbijedile 2,7 miliona dolara kao urgentnu pomoć za borbu protiv COVID-19 Crnoj Gori- objasnila je ona.

Ambasadorka kaže da će ova donacija pomoći Crnoj Gori da ojača lokalne kapacitete odgovora na COVID kako bi se ublažili ekonomski, zdravstveni i socio-ekonomski efekti krize.

-Većina ovog projekta je usmjerena na dijagnostiku i terapiju. Poboljšaćemo kiseoničke kapacitete koji se koriste za tretman COVID pacijenata. Zadovoljna sam što ćemo pomoći Ministarstvu zdravlja da ojača prevenciju i unaprijedi stopu vakcinacije, posebno u ruralnim predjelima u Crnoj Gori-navela je ambasadorka.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad