Srbija

Vulin: Zapad će nas lagati i dalje – verujem u Srbiju i stvaranje Srpskog svijeta

Foto: AFP

Doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin istakao je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink da je podneo ostavku na čelo BIA da ne bi postao formalno opravdanje za nešto ružno što je trebalo da se Srbiji dogodi, te da su mu Srbija i srpski narod preči od svake funkcije.

„Bilo je ili moja funkcija ili sankcije Srbiji, pa bolje moja funkcija. Predsednik Vučić koji ne popušta pod pritiscima stranaca mi je rekao da sam odlučim. Naravno da sam doneo odluku da je bolje da se sklonim ja, nego da budem formalno opravdanje za nešto ružno što bi moglo da se desi Srbiji. Sankcije prema meni nisu promenile odnos SAD i kolektivnog Zapada prema Srbiji, ali smo dobili vreme, kupili smo vreme. To bi uradio svaki odgovoran čovek.

Moja borba za Srpski svet, moja borba za ideale socijalne pravde ne može tek tako da nestane, to je moj život. Šta god budem radio u životu činiću to kao zagovornik stvaranja Srpskog sveta i kao borac za socijalnu pravdu, to sam ja.

Ja ne mogu da postanem deo žutog ološa, ja ne mogu da postanem deo petooktobarskih pučista, šta god radio u životu, ja ne mogu da promenim svoju ideju i ideologiju. Ja ne mogu da budem protivnik Aleksandra Vučića, kad sve što smo u životu radili, radili smo zajedno, verujući u ideju slobodne, nezavisne i suverene Srbije. Ne razumem ljude koji tako lako mogu da menjaju strane.

Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku, baš kao što srpski narod nema jedinstvenu državu, ali ima svog predsednika, jednog predsednika, ima predsednika Aleksandra Vučića.

Bavio se ili ne bavio politikom u budućnosti, verovaću u nezavisnu Srbiju i politiku stvaranja Srpskog sveta.

Da li sebe vidim u novoj vladi to je manje važno, ono što je važno jeste da će se pritisci na predsednika Vučića nastaviti da ja ne budem ni u novoj vladi niti bilo gde drugde. Predsednik Vučić i ja ćemo razgovarati o tome kada dođe vreme, ali jedno možete biti sigurni – stranu promeniti neću.

Ponosan sam na orden koji sam dobio od ruskog predsednika Putina zato što sam bezuslovno i apsolutno čuvao interese Republike Srbije i srpskog naroda gde god on da živi.

Ako dobijete recimo Legiju časti, kao što je dobila Ružica Đinđić, to je velika čast, niste špijun francuski, a ako dobijete orden od predsednika Putina onda jeste ruski špijun. Znači, postoje države i priznanja koja su dozvoljena i ona koja nisu. Nataša Kandić je dobila orden od Šiptara u vreme proglašenja kosovske nezavisnosti, od Tačija, to je u redu. Dobila je orden od Stjepana Mesića, i to je u redu?

Otvoreni neprijatelji Srbije te odlikuju i to je u redu, to je ponos, a odlikuje te prijatelj Srbije i ti si špijun. Ružica Đinđić nije špijun, a ja jesam špijun.

U obrazloženju Ordena Družbe, Ordena Prijateljstva, koji je potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kaže se „Zbog zasluga u saradnji naših službi“, što je moj posao. Pa neću valjda dobiti za saradnju u oblasti sporta nego u oblasti bezbednosti. Ja sam bio direktor BIA, ne ministar sporta, i samo za to sam mogao da dobijem priznanje. I šta je loše u tome da službe sarađuju? Pa to je valjda dobro.

Osim toga piše „Za očuvanje interesa Srbije i Rusije. Razmislimo logično. Koji su to interesi Rusije kada je u pitanju Srbija? Da ne prizna Kosovo. Pa da li je to i naš interes? Da ostane vojno neutralna i ne uđe u NATO pakt. Pa mi smo doneli odluku da ne uđemo u NATO pakt i budemo vojno neutralni, to je ogromna zasluga predsednika Vučića. Da se očuva Republika Srpska u dejtonskom obliku. Pa to je najviši interes Srbije, mi smo doneli skupštinske odluke po kojima je ugrožavanje bezbednosti Srpske ugrožavanje bezbednosti Srbije. Gde je sukob u našim interesima?

Vidite kako je lako bilo raditi za očuvanje ruskih i srpskih interesa – da ne priznamo Kosovo, da ostanemo vojno neutralni i sačuvamo Republiku Srpsku.

I još jedan vrlo važan zajednički interes: da Srbi odlučuju ko će da vlada u Srbiji, ne stranci, ne Evropski parlament, ne Strazbur nego Srbi, pa ako glasaju za Aleksandra Vučića izglasali su Aleksandra Vučića. Dakle, gde su to sukobi srpskih i ruskih interesa? Nema ih.

A hajde da vidimo one koji su dobili na primer Legiju časti od Francuske, a mogli su dobiti i od Nemačke ili nekog drugog, ima i takvih. Da priznamo Kosovo, interesi Nemačke i Francuske. Da napustimo Republiku Srpsku – interesi Nemačke, Francuske i cele EU. Da uđemo u NATO pakt – interes celog NATO pakta.

– Izvinite, a kako onda da radim za interese i Srbije i Nemačke, kako da pomirim interese Srbije i Nemačke? Vidite da mi je bilo vrlo lako da pomirim interese Srbije i Rusije, a kako da pomirim interese Srbije i Nemačke kad oni kažu – samo treba da nestanete.

Jedan od naših najdubljih strahova, od kad smo počeli da pregovaramo u Briselu 2012. godine bio ukidanje platnog prometa. To što je Kurti uradio, uradio je namerno da bi se Srbi iselili, da se Kosovo etnički očisti, a to potpuno odgovara Zapadu. Apsolutno ne prihvatam da je ovo Kurti sam smislio i uradio. Zapad nas konstantno laže, laže nas od trenutka kada smo potpisali Briselski sporazum i još nas laže da će formirati Zajednicu srpskih opština.

– Prave se da su šokirani, iznenađeni, zabrinuti, lažu jer žele da svi Srbi napuste Kosovo, ali ovoga puta tiho i mirno.

Država Srbija, svakog meseca, da najmanje 40.000 različitih plata, socijalnih davanja Srbima na Kosovu i Metohiji. Od toga Srbi žive, posebno Srbi južno od Ibra. Jako ćete teško naći, mislim da skoro nije ni zabeleženo, da imate Srbina koji recimo radi u privatnoj apoteci u Prištini koju drži Šiptar. Nema toga.

– Ti ljudi nemaju gde da žive ni gde da rade. Ili će raditi i živeti tako što država Srbija uspeva da im obezbedi neka primanja ili će ostati bez ičega i moraće da odu. I zato i u Briselskom sporazumu piše da će Zajednica srpskih opština biti finansirana od strane Srbije, samo da bismo imali način da doturimo novac našim ljudima jer bez tog novca jednostavno nema opstanka za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, nema života bez Vlade Republike Srbije.

Kurti ukino dinar namerno da bi se Srbi iselili, da bi se Kosovo etnički očistilo.

A, to potpuno odgovara Zapadu. Nema onih ružnih scena – kolone izbeglica, 17. marta, pa se pale crkve i manastiri – ne, nego Srbi sami odu, njihova stvar, ekonomska migracija. Tako su i posle Oluje, Mesić koji je delio odlikovanja ovim našim izdajnicima, i slični, tako su isto govorili da je Oluja zapravo bila „ekonomska kategorija“, Srbi su išli zato što su ekonomski loše stajali na prostoru Hrvatske. Tako će govoriti i za Srbe sa KiM.

Apsolutno ne prihvatam da je Kurti ovo sam smislio i sam uradio. Vrlo je jednostavno, prvo takozvano Kosovo nije deo evropskog monetarnog sistema, evromonetarne zone. Hrvatska se, mislim, deset godina pripremala da uđe u evrozonu, a Mađarska još nije ni ušla, kod njih je još uvek forinta. Kako to Kosovo odjedanput može da raspolaže evrima?

– Stvar je vrlo jednostavna, ako Zapad ne želi da Kurti radi to što radi, pa samo nemojte štampati evre, pa ne štampa ih on sam, on mora da ih trebuje u nekoj centralnoevropskoj banci. Što mu to dajete? Nemojte da mu date. Da li ste svesni da ćete morati da primite i njihovu inflaciju kad evro postane jedino sredstvo plaćanja na području Kosova?

– Lažete nas. Zapad nas konstantno laže, laže nas od sekunda kada smo potpisali Briselski sporazum i još nas laže da će formirati Zajednicu srpskih opština. Mi se sve vreme nešto pravdamo i dokazujemo Zapadu. Ne, Evropska unija treba nama da se dokaže, oni su slagali. Aleksandar Vučić nije slagao ni jedno slovo, a oni su slagali sve. Oni treba nama da se dokažu, da njihova reč ponovo nešto vredi, a ne vredi ništa. Njihova reč vredi koliko i potpis na papiru na Briselskom sporazumu koji nikad nije sproveden.

Zapad laže, lagao je tada, laže i sada. Laže kad kaže da im je bitno da dinar ostane i da Srbi ostanu. Lažu, zato što žele da svi Srbi napuste Kosovo, ali tiho, mirno.

– Uskoro će biti 17. mart, 20 godina od Pogroma. Šta se desilo od tada? Samo su se opametili da to ne rade na silu. Dakle, lažovi iz Evropske unije žele da Srbi odu sa prostora Kosova i Metohije. Sada su konačno došli do onoga što je najbitnije – život. Ne možete da živite bez plate. Lažovi iz EU se zato prave da su šokirani, iznenađeni, zbunjeni, zabrinuti. Samo im ukinite evre, rešili smo problem.

– Neće to nikada uraditi, zato što je njihov cilj, kao u vreme Karađorđa, da Šiptari imaju svoju državu, da se Srbi nikada ne ujedine i da Srbi pokvare i zatruju svoje odnose sa Rusijom.

– I samo jedan dodatak u odnosu na vreme Karađorđa: da Srbija postane članica NATO pakta.

Ja sam za uvođenje obaveznog vojnog roka. Nema vojske bez ljudi. Svi u okruženju razmišljaju o nekom od oblika uvođenja obaveznog vojnog roka. Šiptari to rade, Šiptari razmatraju obavezno uvođenje vojnog roka, a preko toga, već sada je više hiljada Šiptara prošlo kroz odgovarajuće vojne obuke. Još dok sam bio ministar odbrane, pravili smo planove za uvođenje obaveznog vojnog roka.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad