Srbija

Vulin: Proces ujedinjenja Srba je počeo i ne može se zaustaviti

Foto: Srna

Član Senata Republike Srpske i bivši direktor Bezbjednosno informativne agencije Aleksandar Vulin poručio je za RT Balkan da se proces ujedinjenja Srba ne može zaustaviti i da je 9. januar dan svih Srba.

„Deveti januar nije praznik Republike Srpske, već svih Srba, gdje god oni živeli. Republika Srpska je najuspješniji dokaz borbe za slobodu srpskog naroda u protekla dva vijeka. Zato Republiku Srpsku moramo da čuvamo, jačamo i unaprjeđujemo“, rekao je Vulin, dodavši da Srpska nije dobijena „voljom velikih sila, već izborena potrebom srpskog naroda da bude slobodan i da ima svoju državnu organizaciju sa ove strane Drine“.

Kako je kazao, tamo gdje Srbi nemaju svoje sudije, ljekare, učitelje i policajce, „nažalost, imaju svoje jame“, istakavši da zato „narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida ne smije nikad da dozvoli da bilo ko drugi odlučuje umjesto njega kako će i gdje živjeti“.

„Republika Srpska i Srbija su jedno, i Srbi, gdje god živjeli, jesu jedno. Proces ujedinjenja je započet, i to se jednostavno ne može zaustaviti“, ocijenio je Vulin.

Svako prekrajanje Dejtona je izazov za mir u BiH

Upitan da komentariše koliko Srbija može učiniti da se osigura poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vulin je napomenuo da je bilo mnogo pritisaka na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju da prestanu da vode računa o Republici Srpskoj.

„Podsjetiću da ovih 11 godina, koliko je predsjednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju, Republika Srpska nikada nije bila više čuvana i podržavana, ekonomski, diplomatski, politički, i na svaki drugi način“, napomenuo je član Senata RS.

Istakao je da „nema govora“ da Srbija odustane od poštovanja Dejtonskog sporazuma, dodavši da je on donio mir.

„Ne možete očekivati da ukinete ono što je donelo mir, a nadati se da će mir biti trajna kategorija“, poručio je on.

Kako kaže, svako prekrajanje Dejtona je veliki izazov za mir u BiH, ali i na čitavom Balkanu, a najveći interes Srbije i Srba, gdje god oni živeli, jeste mir.

Srbi iz RS treba da imaju pravo učešća u političkom životu Srbije i obrnuto

Vulin kaže za RT Balkan da je njegovo imenovanje za člana Senata RS „velika, i gotovo nezaslužena čast“, dodavši da je to dokaz činjenice da su Srbi jedinstven politički narod.

Bivši direktor BIA je podsjetio da je nedavno bilo dosta reči o tome da li državljani Srbije koji žive u Srpskoj mogu da glasaju na teritoriji Republike Srbije, napomenuvši da se „to pitanje ne postavlja ni u jednoj zemlji u svijetu, osim što postavljaju pripadnici NATO opozicije u Srbiji, koji, eto, smatraju da jedan dio državljana Republike Srbije ne bi smio da glasa.“

„Moje članstvo u Senatu je dokaz da sa obije strane Drine mora da postoji interes za život, za realnost, i u Srbiji, i u Srpskoj. Inače smatram ne samo da svi Srbi, gdje god bili rođeni, treba da imaju pravo na pasoš i automatsko pravo glasa, već da svi mi koji smo porijeklom iz Republike Srpske, a ima nas gotovo 800.000, treba da imamo institucionalnu mogućnost učešća u političkom životu Republike Srpske, pa i pravo glasa u njoj“, rekao je on.

Zaključio je da Srbi iz Republike Srpske treba da imaju pravo da kažu šta misle o Srbiji, i obrnuto.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad