Srbija

Vulin: Parlament Crne Gore rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdao vladu zbog Srebrenice

Foto: Tanjug

Pisci crnogorske rezolucije o Jasenovcu uspeli su ono što niko nije mogao. Da napišu rezoluciju o jasenovačkom genocidu, a da ni jednom ne pomenu ustaše i NDH, prokomentarisao je potpredsednik Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin saopštio je danas, reagujući na Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je predat Skupštini Crne Gore, da ako crnogorski parlament, kako je rekao, ne sme da pomene i Hrvatsku i ustaše i Nemce, neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdao Vladu Crne Gore zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici.

“Pisci crnogorske rezolucije o Jasenovcu uspeli su ono što niko nije mogao. Da napišu rezoluciju o jasenovačkom genocidu, a da ni jednom ne pomenu ustaše i NDH, da srpsko ime pomenu jednom, a hrvatsko samo kada su nabrajali narode koji su stradali u Jasenovcu”, poručio je Vulin u saopštenju.

Možda, kako je naveo, crnogorski jezik nije dovoljno bogat da sve ovo pobroji, ali mogli su pisci rezolucije, dodao je Vulin, da se posluže i srpskim.

“Osim manjka reči ili manjka hrabrosti da izgovore prostu istinu o odgovornosti NDH, Hrvata i ustaša, pisci rezolucije su pokazali i potpuno nepoznavanje istorije. 22. aprila 1944. godine, jasenovački logor nije rasformiran, kako se kaže u predlogu rezolucije, već su preostali logoraši, njih šest stotina od ukupno hiljadu, izvršili proboj jurišajući na hrvatske ustaše i žicu”, naveo je Vulin.

Podsetio je da je zapamćeno da je Mile Ristić logoraš, Kozarčanin oteo ustašama mitraljez i pokrivao proboj.

“Ne znaju pisci rezolucije da je Jasenovac jedini logor smrti koji na sramotu i partizana i četnika nije oslobođen, već su se logoraši sami oslobodili, pa samim tim nije mogao biti rasformiran”, dodao je on.

Rezolucija o jasenovačkom genocidu ne može i ne sme da bude puko potkusurivanje sa Srebrenicom. Prevelika je jasenovačka patnja, a još veći hrvatski greh da bi se Jasenovac poredio sa Srebrenicom. Zato, ako Skupština Crne Gore ne sme da pomene i Hrvatsku i ustaše i Nemce neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdala Vladu Crne Gore zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici. Ne znam šta je veća uvreda za Srbe”, poručio je Vulin.

Skupštinska većina u Crnoj Gori predala je u petak parlamentu Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, a taj predlog potpisali su svi poslanici vladajućih partija, osim predstavnika albanskih partija.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad