Srbija

Vulin: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine iskovano u vatri

Foto: Tanjug

Nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, posljednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, poručio je Vulin

Srbe i Kineze i pored svih razlika spaja ono najvažnije – naša odluka da budemo slobodni, naša posvećenost najvažnijoj osobini naroda i ljudi – slobodi, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin. 

“Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže. Srbi poštuju Kinu i kineski narod ne zato što ste veliki već zato što ste izabrali da prvo budete pravedni, a onda veliki”, rekao je Vulin na promociji kulturne razmjene Kine i Srbije, sa temom “Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju”, u organizaciji Kineske medijske grupe.

Vulin je istakao da Srbi poštuju Kinu ne zbog velikog broja njenih stanovnika ili njenog bogatstva, nego zbog njene hrabrosti i zbog toga što malobrojni, ali veliki srpski narod smatra ravnopravnim i velikim, saopšteno je iz Vlade Srbije.

“Nikada nećemo zaboraviti žrtvu kineskih državljana koji su umirali zajedno sa nama tokom strašne NATO agresije, poslednjeg nekažnjenog zločina u 20. veku, a njihova žrtva je time veća što nisu morali da budu sa nama a izabrali su da dele naše najteže trenutke”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

On je naglasio da je, u trenutku kada je EU zabranila izvoz lekova i medicinskih sredstava, Kina poslala Srbiji prvu veliku pomoć, veću nego što bi smela da traži i veću nego što bi bilo ko očekivao.

“Zato je naše prijateljstvo čelično, jer smo ga iskovali u vatri. Prijateljstvo naših vođa, predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga nas obavezuje da učinimo sve, baš kao i oni, da naši narodi budu bliže nego što nas geografija ili istorija čine bliskim”,  naveo je Vulin.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da Srbi i Kinezi imaju jednu dragocenu i veliku osobinu – pamte i dobro i zlo.

“I jedno i drugo hoćemo da vratimo bar duplo. Zato hvala Vam što ste danas tu. Vaša poseta je za nas veliko ohrabrenje. U svetu u kome se toliko laže o Srbima vaša kompanija daje retku priliku našem malobrojnom ali velikom narodu da kaže svoju istinu. Hvala vam, ni vi ni mi nismo sami”, poručio je Vulin.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad