Politika

Vukšić: Određena lica sa izbornih lista ne bi prošla bezbjednosnu provjeru, a planirani su za odgovorne državne funkcije

Iz Narodne koalicije je saopšteno da je lista “Narodna koalicija – Složno i tačka” predstavila program kampanje, vizuelni identitet, kao i plan kampanje

Foto: Narodna koalicija

Kada pogledam personalni sastav određenih lista koje su potvrđene na ovim izborima vidim i lično smatram da određena lica nikada ne bi prošla bezbjednosnu provjeru, a očito su već unaprijed planirani za obavljanje odgovornih državnih funkcija, saopštio je nosilac liste “Narodna koalicija – Složno i tačka” za vanredne parlamentarne izbore 11. juna i predsjednik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Iz Narodne koalicije je saopšteno da je lista “Narodna koalicija – Složno i tačka” predstavila program kampanje, vizuelni identitet, kao i plan kampanje.

Na pres konferenciji su se obratili Vukšić, predsjednik Prave Crne Gore i šef izbornog štaba Marko Milačić, predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, članica predsjedništva Demokratske srpske stranke (DSS) i predsjednica Skupštine Kotor Maja Mršulja, kao i potpredsjednik Opštine Berane Mladen Premović.

U saopštenju se navodi da se Vukšić osvrnuo na glavne ciljeve koalicije.

“U vrijeme kada se politička scena naše zemlje urušava, smatrali smo da je pogrešno koristiti situaciju za ličnu korist, s toga smo se udružili, dok se drugi cijepaju i trude da samostalno prigrabe što više moći. Vjerujem, i mi vjerujemo da je vrijeme da se pokaže sloga. Crna Gora žedna je sloge”, istakao je Vukšić koji je u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića bio na čelu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

On je dodao da je prioritet broj jedan rasvjetljavanje neriješenih ubistava u Crnoj Gori, a prioritet broj dva izmjena Zakona o tajnosti podataka i Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

“Kada pogledam personalni sastav određenih lista koje su potvrđene na ovim izborima vidim i lično smatram da određena lica nikada ne bi prošla bezbjednosnu provjeru, a očito su već unaprijed planirani za obavljanje odgovornih državnih funkcija. Na ovaj način poluge vlasti ponovo preuzimaju one kriminalne strukture protiv kojih smo se borili, ali sada samo preko nekih drugih ljudi. Ja se za to nisam borio. Mi ovdje okupljeni se za to nismo borili. Ako ne želimo da nam se istorija ponovi i da bezbjednosni sektor ponovo zapečate stare strukture moraju se hitno usvojiti izmjene Zakona o tajnosti podataka kako ne bi ponovo dobili zarobljene institucije sistema od strane kriminalnih struktura”, rekao je Vukšić.

On je kazao da je prioritet broj tri reforma – reset pravosuđa uz izmjenu zakonske regulative i hitno donošenje Zakona o porijeklu imovine po italijanskom modelu.

“Uz prave ljude uopšte ne sumnjam da će ovi prioriteti biti uspješno realizovani”, poručio je Vukšić

Milačić je prezentovao dio programa Narodne koalicije:

“Mi nudimo konkretna rešenja po svim ključnim oblastima, koja su važna za građane Crne Gore. Kako u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako i u svim ključnim oblastima”, istakao je Milačić.

On je dodao da je njihov fokus na srećnoj i zdravoj porodici u okviru čega im je cilj formiranje posebnog ministarstva za brigu o porodici.

“Već smo pripremili niz izmjena zakona u ovoj oblasti. Riječ je o pravoj pronatalitetskoj politici, a ne o populizmu, o onome što će dugoročno da pospješi građane Crne Gore na rađanje. Zalagaćemo se za reformu obrazovnog sistema, a konkretno za nekoliko stvari. Prije svega za škole bez vršnjačkog nasilja”, kazao je Milačić.

Poručio je da će Narodna koalicija formirati Fond za socijalnu brigu i socijalnu solidarnost starijih, iz kojeg će se po jasno definisanim kriterijumima isplaćivati dodatak za sve građane Crne Gore starije od 67 godina, a koji nemaju nikakvih primanja, po uzoru na neke zemlje u Evropi, a prije svega na Grčku.

“Narodna koalicija se neće baviti populizmom. Mi ćemo se baviti onim što interesuje građane Crne Gore, ujedno čuvajući Njegoševu Crnu Goru, naše iskonske vrijednosti, čuvajući dostojanstvo Crne Gore. Zbog toga smo i u središte našeg slogana stavili Njegoševu kapelu na Lovćenu, upravo time želeći da pokažemo šta za nas znači ta duhovna vertikala Njegoša, pa sve do današnjih dana, da uz sve ovo konkretno moramo čuvati naš identitet, naše biće, a to je i biće Čitave Crne Gore”, kazao je Milačić.

Predsjednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković poručio je da je Narodna koalicija nastala jer su građani tražili jedinstvo i slogu, a ne svađe i raskole.

“Naši politički subjekti su ušli u lokalne parlamente i postali vlast širom Crne Gore, počevši od Podgorice. Sada je vrijeme da Narodna koalicija uđe u državni parlament i da bude dio Vlade zajedno sa koalicionim partnerima. Dajemo riječ da ćemo riješiti pitanje državljanstva za preko 40.000 Srba i Srpkinja u Crnoj Gori, da ćemo riješiti problem legalizacije, koje muči u ovom trenutku skoro sto hiljada građana Podgorice, a mnogo više na nivou Crne Gore”, rekao je Dajković.

Mršulja je kazala da principi koji su Demokratsku srpsku stranku opredijelili da bude dio Narodne koalicije jesu prvenstveno očuvanje tradicionalnih vrijednosti na kojima počiva i razvija se svako društvo, zatim vizija koju imaju kao koalicija, a koja se odnosi na sveukupan napredak društva, u kojem će svaki pojedinac biti slobodan i ravnopravan i moći slobodno, bez straha odlučivati, u kojem neće biti privilegovanih i u kojem će se cijeniti one istinske vrijednosti, a to su rad, znanje i obrazovanje, kao siguran put ka uspjehu svakog čovjeka.

Premović je na pres konferenciji da poziva građane da daju podršku Narodnoj koaliciji, “ljudima koji sjede za ovim stolom i garantujem i moralno i materijalno da nikada nećemo izigrati ono obećanje koje smo dali njima, da ćemo uvijek biti na visini zadatka u odbrani svih naših tradicionalnih vrijednosti”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad