Politika

Vukićević: Interesi zapadnih adresa koče proces demokratizacije u Crnoj Gori

Foto: Borba

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da postoji mogućnost da određenim inostranim adresama, zarad nekih njihovih ciljeva, ne odgovara potpuni obračun sa tzv. dubokom državom DPS-a, što će se svakako odraziti i na postupke nove vlasti.

Prije svega, kako Vukićević podsjeća, treba naglasiti da je sastav nove vlade Crne Gore neuporedivo bolja varijanta od one u kojoj bi Bošnjačka stranka, kao i neki drugi sateliti kriminogenog DPS-a, imali ključnu ulogu u izvršnoj vlasti, što je bila prvobitna zamisao premijera Spajića.

„Dati sastav nove parlamentarne većine, makar što se tiče stranačke zastupljenosti, u dobroj mjeri odražava (iako ne u potpunosti) izbornu volju građana. Mogli bismo reći da za takav ishod pregovora, koji je za proces demokratizacije svakako povoljniji od alternative sa restlovima bivšeg režima, ponajmanju zaslugu ima sami premijer. Zasluga je, prije svega, na strani slobodnih građana koji su konstantnim djelovanjem i pritiskom izdejstvovali rješenje koje najvećim dijelom poštuje izborni rezultat“, poručuje Vukićević.

Razgradnja kriminalne zaostavštine DPS-a

Vukićević ističe da nije veliki optimista što se tiče temeljite razgradnje kriminalne zaostavštine poražene diktature od strane nove izvršne vlasti, a da na takav njegov stav utiče više faktora.

„Prvenstveno, treba naglasiti da je i nova vlada odlučila da bez pogovora slijedi sve spoljnopolitičke smjernice kolektivnog Zapada, što u dobroj mjeri sužava autonomno djelovanje u cilju demontaže prethodnog, nakaradnog domaćeg sistema. Jer, poznato je: interesi ključnih zapadnih adresa često se ne poklapaju sa interesima naših građana i sa imperativom demokratizacije Crne Gore“, kaže Vukićević.

Strancima ne odgovara potpuni obračun

Vukićević takođe smatra da u tom kontekstu, postoji mogućnost da datim inostranim adresama, zarad nekih njihovih ciljeva, ne odgovara potpuni obračun sa tzv. dubokom državom DPS-a, što će se svakako odraziti i na postupke nove vlasti.

„Osim toga, nepobitna je činjenica da su se određene strukture bivšeg režima vješto infiltrirale u upravljačke organe novih partija na vlasti. Takav podatak, takođe, može značajno uticati na proces demontaže bivšeg sistema, jer je očigledno da datim strukturama ne odgovara potpuno procesuiranje svih nepočinstava i malverzacija organizacija kojima su pripadale“, poručuje Vukićević.

Zaključuje da bez obzira na navedene otežavajuće okolnosti u procesu opšte lustracije koju bi trebalo da sprovede nova vlast, nema sumnje da postoji dobra volja za tim, kod određenih činilaca vlade. Upravo bi to moglo da dovede do nekih pozitivnih rezultata, a svaki pomak u tom smjeru je poželjan, pa makar bio i minimalan.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad