Vijesti

Vučurović posjetio Dječji dom ,,Mladost” i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Herceg Novom

U susret Međunarodnom danu djeteta, koji se obilježava 20. novembra, predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, poslanik DF, Jovan Jole Vučurović posjetio je Dječji dom „Mladost” u Bijeloj i Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Herceg Novom.

Foto: IN4S

U posjeti koja je realizovana u skladu sa Planom aktivnosti Odbora za 2021. godinu učestvovali su: zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Nerma Dobardžić, savjetnica Zaštitnika Jovana Jocović i izvršni direktor NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa” Milisav Korać. Iako pozvani, predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, nijesu se odazvali ovoj aktivnosti Odbora.

Vučurović je kazao da Odbor kroz multisektorski pristup i saradnju sa nadležnim državnim organima, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava realizuje brojne aktivnosti u cilju postizanja većeg stepena poštovanja i zaštite ljudskih prava i sloboda.

On je naglasio da je Odbor realizovao brojne aktivnosti koje se tiču zaštite, promocije i afirmacije prava djeteta, uz podsjećanje da je posebnu pažnju posvetio pravima djeteta polazeći i od činjenice da je u oktobru 2010. i junu 2018. godine Crna Gora dobila obavezujuće Preporuke Komiteta UN za prava djeteta, pa se Odbor u svom bavljenju zaštitom prava djeteta rukovodio osnovnim principima Konvencije UN o pravima djeteta koji podrazumijevaju: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju i pravo na nediskriminaciju.
Vučurović je pohvalio rukovodioce i zaposlene u ovim ustanovama i istakao da oni rade težak i odgovoran posao, i tom prilikom apelovao na nadležne državne organe da konkretnim potezima pomognu u rešavanju njihovih problema. On je kazao da veliki rad i trud rukovodstva i zaposlenih ne prati adekvatna podrška ministarstva finansija i socijalnog staranja, koje kao da nema sluha za brojne probleme, a posebno ako imamo u vidu uslove rada i potrebu za jačanjem kadrovskih potencijala.

Vučurović je rekao da je ta nebriga ministarstva nedopustiva i da se problemi ne mogu prebacivati na teret opština i na taj način okretati glava od ove važne teme.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad