Srbija

Vučić: Srbija nikada neće uvoditi sankcije Republici Srpskoj!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sjednici Vlade Srbije da se apsolutno protivi najavljenim sankcijama protiv više lica iz Republike Srpske.

Predsjednik Srbije
Foto: Borba

On je poručio da Srbija nikome iz Republike Srpske neće uvoditi sankcije i da nikada više neće biti blokade na Drini.

– To je moj predlog i za Vladu. U nikada se više prema rukovodstvu Republike Srpske nećemo odnositi kao prije 20 godina- kazao je Vučić.

On je istakao da će Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku, ali da mora da poštuje integritet Bosne i Hercegovine i da ima “dobre odnose sa Bošnjacima”.

Na dnevnom redu sjednice bile su tri teme: situacija u regionu, energetska kriza u Evropi i svijetu, i izvještaj sa održane međuvladine konferencije u Briselu.

Vučić je takođe čestitao građanima na otvaranju četiri poglavlja u pregovorima sa EU.On tvrdi da se radi o značajnom signalu EU Srbiji i signal da se u Srbiji vrijedno i dobro radi.

– Mi smo jedina zemlja Zapadnog Balkana kojoj su otvoreni klasteri, mada mislim da i naši susjedi obavljaju izuzetan posao. Posebno zahvaljujem Ursuli fon der Lajen i Emanuelu Žiofreu – rekao je predsjednik Srbije.

Energetski kolaps

Predsjednik Vučić je rekao da ne želi ništa da krije od građana Srbije. On tvrdi da su komunalne službe dobro odradile posao, ali da je nastao energetski kolaps.

– Elektromreže Srbije su funkcionisale perfektno i čestitam Jeleni (Matejić) na tome. Elektromreže Srbije su uložile stotine miliona evra u prethodnom periodu u popravljanje dalekovodne mreže visokonaposne snage – rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je najteže bilo na području Moravičkog okruga, na delu Kolubarskog i Zlatiborskog okruga.– Najteže je bilo na teritoriji Ivanjica. Imamo i dalje nekih 1.800 domaćinstava kojima je struja isključena. U okolini Valjeva i Čačka imamo mesta u kojima nema struje – rekao je Vučić.

Predsjednik kaže da je ključni problem ono što se dogodilo sa Elektroprivredom Srbije. On kaže da je dobio izveštaj od ministra Zorane Mihajlović.

– Prema poslednjim informacijama 0,38 odsto potrošača u Srbiji je bez napajanja električnom energijom. Procenat je dobar, imajući u vidu vremenske uslove – rekao je predsjednik.

Nemamo na vidiku nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu

Vučić je kazao da Srbija ima sve više problema na Kosovu i Metohiji.

– Oni su donijeli odluku da nam ne dozvole održavanje referenduma na KiM 16. januara. Odbijaju svaku vrstu dijaloga, razgovor i sporazum, čak i o nestalim osobama – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da na sve veću osudu međunarodne zajednice ide to što Priština ne pušta srpske zvaničnike da uđu na KiM, ali ne dovoljno jer je lažna država Kosovo “njihovo čedo”.

– Zabrinut sam zbog toga šta bi mogli da budu sledeći potezi Prištine – rekao je Vučić.

On je rekao da nemamo na vidiku nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, da to nije ni najavljeno.

Vučić je naglasio da region sa djelimičnom brigom ili željom da napredak Srbije ne ide tom brzinom, pogotovo u vezi sa jačanjem vojske, posmatra našu zemlju.

Predsjednik je najavio i nova ulaganja u Vojsku Srbije.

On je rekao da će Srbija pružiti ruku Zagrebu kako bi se rješavao problem nestalih lica.

(Novosti online)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad