Vijesti

Vučić spasio privredu i građane: Cijena gasa ostaje ista, Putin je još jednom dokazao prijateljstvo prema Srbiji!

Srbija će Rusiji u narednih šest mjeseci plaćati gas po cijeni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Foto: Kurir

Sjajne vijesti saopštio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Putinom.

– Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da se zahvalim predsedniku Putinu. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, a on je dobro razumeo koliki je značaj cene, količine gasa i takozvane gipkosti. Danas ili do kraja februara nam treba oko 13 miliona kubnih metara gasa, a to su sve teška pitanja. On je shvatio koliki je značaj gasa za našu zemlju, i cijena, i količina. Postigli smo nešto što smo pokušali i predsjednik Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji – rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Putin još jednom dokazao prijateljstvo prema Srbiji.

– Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih šest meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara za 1.000 kubika gasa, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio. Putin mi je rekao: “Aleksandre, rješenje će biti dobro”, a i posle šest mjeseci čini mi se da ćemo imati izuzetnu cijenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost – kazao je Vučić.

Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdijevanje.

Vučić je istakao da Srbija neće imati problema sa gasom.

– Ovo je za nas kao spas, nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom – rekao je Vučić i ponovio da je Vladimir Putin mnogo pomogao našoj zemlji.

Energetska bezbjednost bila je jedna od tema i procjena je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grijanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cijenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

– Bio je više nego fer. Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mjestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije – istakao je Vučić.

Moskva i Beograd naći će prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora za isporuku gasa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Mislim da ćemo se dogovoriti, povjerićemo privrednim subjektima da odgovarajući rad dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rješenje, koje će biti prihvatljivo za naše srpske partnere – rekao je Putin.

Situacija u regionu

Dva predsjednika razgovarala su o situaciji na Kosovu i Metohiji i nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom, ali i odnosima u regionu.

– Pažljivo i detaljno smo razgovarali o tome, ali i o našoj saradnji u izgradnji železnica, ali i Beovoz linija koje su od velikog značaja. Razgovarali smo o radiofarmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji – rekao je predsednik Srbije i napomenuo da je zamolio Putina da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju. Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smijemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni – rekao je Vučić.

Putin stiže u Srbiju sledeće godine

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

– U jednom takvom danu našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome – rekao je Vučić.

Istakao je da je Putin potvrdio da će doći u Srbiju, a očekuje da će se to desiti između maja i septembra sledeće godine.

– To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno – rekao je Vučić.

Odnosi Srbije i Rusije nikada bolji

Podsjetimo, Vučić je danas istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji, prenijela je ruska agencija TASS.

Predsjednik Srbije je naglasio i da je saradnja dveju zemalja u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

– Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lijepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama – poručio je Vučić.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad