Srbija

Vučić Siju: Smejali su mi se, ali uspostavićemo leteće taksije 2027. u Beogradu

Foto: STR / AFP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da su mu se u Srbiji smejali kada je govorio o letećim taksijima, ali je dodao da Srbija razgovara sa kineskom kompanijom oko letećeg taksija i da misli da ga uspostavi 2027. godine, kada se održava EXPO u Beogradu.

„Mislim da ne treba još ime firme da govorimo, ali jedna je od najpoznatijih u svetu, tako da nije to teško saznati. Razgovarali smo i sa proizvođačem električnih automobila iz Narodne Republike Kine, takođe smo zainteresovani za njihov dolazak u našu zemlju“, rekao je Vučić.

Podsetio je i da je Srbija kupila pet vozova od Kine i još devet za lokalne pruge, ali da je namera – da se vozovi proizvode u Srbiji.

„Ja sam zamolio predsednika Sija da stručnjaci iz Narodne Republike Kine na najbolji način razmotre tu mogućnost. Zamolio sam, to je samo moja molba i nije me sramota, i ne krijem ništa. Zamolio sam predsednika Sija da sagledaju, pošto mi imamo veliku tradiciju u konstrukciji i u industriji vozova, a danas su kineski vozovi izuzetno potrebni na evropskom tržištu, jer ni ove najveće evropske kompanije od Siemensa do Štadlera ne mogu da proizvedu toliko vozova…Svi hoće vozove. Mi smo kupili pet brzih vozova od Narodne Republike Kine i još devet za ove lokalne pruge. I kupovaćemo još, ali želimo da proizvodimo ovde i da cela Evropa može da kupuje“, dodao je Vučić.

On se zahvalio Siju i na donaciji od 26 miliona evra kao podršku za dalji razvoj Srbije.

„U svim oblastima društvenog života vidimo mogućnosti za napredak. Od kulture i sporta do finansija, možemo mnogo da uradimo. Sve što smo sanjali oko pruge Beograd – Budimpešta završićemo do kraja godine uz pomoć kineske kompanije. Mađari su nas uverili da će do 2026. završiti svoj deo“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je sa Sijem razgovarao o saradnji sa drugim zemljama, od Mađarske do UAE.

Najavio je i da ćemo uskoro imati nove aviolinije. „Letećemo direktno iz Beograda za Šangaj, Guandžou, a sačuvaćemo i let kojim imamo do Pekinga“, dodao je.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad