Srbija

Vučić sa patrijarhom Porfirijem, Saborom SPC i Dodikom: Tražićemo rezoluciju o stradanju Srba od Nemaca i ustaša

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na ručku patrijarha srpskog Porfirija, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojima se zahvalio na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Srpski narod na KiM izložen brutalnom progonu, poručuje Vučić i ističe da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

Tražićemo donošenje rezolucije o stradanju Srba od Nemaca u Drugom svetskom ratu, kao i od ustaša u Jasenovcu, najavljuje predsednik.

Aleksandar Vučić je poručio da je sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao o težini trenutka i izrazio “zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda”.

“Iako smo se borili i uložili ogromnu energiju kako bismo im se suprotstavili najjače i najsnažnije moguće, bez vaše snage i podrške to ne bismo mogli”, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je istakao da će usvajanjem rezolucije o Srebrenici biti otvorena Pandorina kutija.

“Jer će Rusi uskoro pokrenuti zahtev da se proglasi genocidom nemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Nemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosedalaca američkih do mnogih drugih”, rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kako kaže, to je za nas veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema nama, ali i nekih svetskih sila.

“Sve što mogu da vam kažem to je da smo se borili, da smo ogromnu energiju uložili, sve vreme ovoga sveta sam i kao predsednik Republike dao za to da im se suprotstavimo najjače i najsnažnije moguće. Čak sam iznenađen snagom kojim su se ljudi ujedinjeno borili za naše interese i hvala vam na tome”, naglasio je Vučić.

Po pitanju donošenja rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao:

“U svakom slučaju suprotstavićemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja, političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na KiM. I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu”.

Naglasio je da svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu KiM.

“Od poslednjeg puta kada smo se videli, od vašeg Sabora, čini mi se da su se stvari događale upravo onako kako smo govorili, kao da smo, nažalost, dobro predvideli događaje kako u svetu, tako i u našem okruženju. Jedina, možda, pozitivna stvar je to da nam se Srbija, a uveren sam i Srpska, ekonomski razvijaju dobro i da to u teškim okolnostima, sa kakvima smo suočeni u svetu, ipak ide i bolje od onoga što smo očekivali”, naglasio je Vučić.

Ukazao je na to da je sa druge strane, sve drugo za nas mnogo teže nego što je bilo.

“Međutim, ono što mene brine u ovom trenutku, što ne krijem… što smatram ključnim za opstanak srpskog naroda, jeste nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Ta rezolucija je donošena tajno, skrivana od nas, skrivana od očiju javnosti, osam meseci su na njoj radili, tek posle toga je Republika Srbija došla da spoznaje ko su tvorci i ko je sve na tome radio i notorna je neistina da je reč o rezoluciji koja bi trebalo samo da obeleži jedno stradanje i ništa više”, naveo je Vučić.

Kako je rekao, jer da je to tako, to ne bi morali ni da donose pošto već postoji odluka Generalne skupštine UN o svim genocidima koji su se dogodili širom sveta.

Ali, to za njih nije bilo važno, želeli su posebno da obeleže Srebrenicu, dodao je Vučić.

Sabor će okupiti Srbe, na čelu sa patrijarhom i vladikama

Predsednik Srbije je podsetio da će 8. juna biti održan veliki svesrpski Sabor.

“Taj Sabor ne bi bio svesrpski bez učešća Sabora srpske crkve”, rekao je Vučić i dodao da je srećan što je patrijarh prihvatio da bude na tom Saboru, kao i da će doći desetine kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske, akademci, lekari, da će biti održani zajednički skupovi i druženja.

“Ali i kada bude bila zajednička sednica vlade, kada budu došli svi poslanici Republike Srpske i Srbije, koji budu želeli, a čini mi se da je dobro da na jednom mestu budu i patrijarh, kao onaj koji će da bude na čelu stola, ali to je moja ideja – da bude i što je moguće više vladika ili ako mogu da budu svi”, poručio je Vučić.

Patrijarh: Situacija na KiM i rezolucija o Srebrenici glavne teme Sabora SPC

Patrijarh srpski Porfirije rekao je na sastanku da su glavne teme ovogodišnjeg Sabora, koji je u toku, situacija na KiM i rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici, kao i da su oni koji su sprečili njegov odlazak u Pećku patrijaršiju zapravo sami sebi naneli mnogo veću štetu nego Crkvi.

Dodao je da na svakom Saboru sve vladike podnose izveštaje iz svojih eparhija, o životu crkve, o svemu onome što su povodi za radost, što je slavlje, ali i o izazovima sa kojima se svaki od arhijereja suočava.

Tema Kosova je na ovom Saboru postala prva o kojoj se govorilo.

“I svakako da je prva tema kojom smo se bavili, a ona je uvek za nas bila prva po suštini, ali ovog puta na Saboru je bila prva i u taktičkom smislu te reči, s obzirom da je trebalo da počnemo Sabor u Pećkoj patrijaršiji, to nije bilo moguće. Zatvorena su nam bila vrata, mi kažemo vrata molitve, a smatramo da onaj koji je zatvorio vrata molitve za mir u svetu, molitve za spasenje ljudskog roda, zapravo sam sebe naneo štetu mnogo veću nego nama”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, druga ne manje važna tema je i predstojeće glasanje o rezoluciji o Srebrenici.

“Naravno, ovde jedni druge ne treba da ubeđujemo da smatramo da je svaki zločin – zločin, da se u Srebrenici desio zločin velikih razmera. I mi nikada nismo po svojoj savesti, ubeđenju, po veri u Hrista poredili zločine koji je veći, koji je manji, gde je više zla. Međutim, sada smo sa ovom namerom u UN dovedeni u takvu poziciju da hteli ili ne hteli, sada treba da poredimo, ne zbog toga da bismo pokazali koje je stradalo više ili manje ili da bismo umanjili razmere zločina u Srebrenici, nego da bismo pokazali da, u najmanju ruku, ništa manje nismo stradali kroz istoriju”, rekao je poglavar SPC.

Dodao je da smo, ipak, u svim teškim vremenima, imali snage da se borimo i nastavimo dalje.

“Kao stradalnici, u razmerama koje su nesagledive od NDH, samo u novijoj istoriji od Drugog svetskog rata, pa na ovamo, mi smo pretrpevši zločine neslućenih razmera, ipak kao narod i kao crkva, bili u prilici da smognemo snage da idemo dalje, računajući jedni na druge, pružajući i ruku pomirenja i ulažući ogromne napore da zajedno organizujemo život koji je pred nama”, naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh je rekao da smo uvek svoja stradanja dostojanstveno nosili.

“Imajući nevino postradale žrtve kao naš zalog pred prestolom Gospodnjim za večnost, uzdajući se i u njihove molitve, i to ne samo za nas, nego čak i za one koji su njima zlo nanosili”, rekao je poglavar SPC.

Naveo je da su to bile dve teme koje su obeležile ne samo Sabor, već ostavile trag na duže staze.

“Nije slučajno da Sabor počinje i završava se liturgijom i nije slučajno da se saborom naziva sabiranje episkopa na jednom mestu radi rešavanja tekućih problema i samim tim nije slučajno što ste i vi (Vučić) odabrali da najavljeno sabiranje našeg naroda u raznim formama i formatima nazovete Saborom (8. juna)”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je po pitanju svesrpskog Sabora koji će biti organizovan rekao:

“Sama ta činjenica za nas znači i razumevanje onoga što je najpotrebnije našem narodu i našoj crkvi, a to je upravo sabiranje ili ono što iz toga proističe ili možda sinonim sabiranja je jedinstvo. Sabor podrazumeva sabor različitih ličnosti, svih sa svojim specifičnim posebnim darovima i talentima kako bismo tim darovima i talentima služili jedinstvu”, rekao je patrijarh.

Naglasio je da jedinstvo podrazumeva to da smo različiti, ne samo po talentima i darovima, nego da možemo biti i po stavovima, ponekad i dijametralno međusobno suprostavljeni.

“Međutim, ako imamo ambicije da sebe vidimo kao zreo narod, ako imamo ambicije da se nazovemo dostojnim naslednicima i onda govorimo i o jedinstvu naroda u celini, bez obzira na različitosti”, istakao je.

Zahvalio je na pozivu i dodao da je iznad svega važno da postoji međusobno razumevanje, sloga i jedinstvo. “Jer ako ima toga, biće i sve ostalo“, poručio je patrijarh.

Dodik: Srpski narod u RS jedino ima šanse ako se odvoji od BiH i ujedini sa Srbijom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da rezolucija o Srebrenici ima za cilj skrivenu moralnu diskvalifikaciju srpskog naroda i da dugoročno srpski narod u Republici Srpskoj jedino ima šanse ako se odvoji od BiH i ujedini sa Srbijom.

“Ova rezolucija će služiti isključivo kao nova platforma za napad na Srbe i njene organizacije. I mi moramo u političkom smislu da se distanciramo od BiH”, ocenio je Dodik, ali je naglasio da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek isticati teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Dodik je ocenio da će srpski narod u BiH biti izložen velikim napadima i da nema budućnost bez statusnog priključenja Srbije.

Dodik je ocenio da se protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda gde god da živi vodi hibridni rat koji ne podrazumeva oružani sukob, ali dozvoljava sva druga sredstva koja postoje.

“Srbija je ovom trenutku snažnija nego što je ranije bila, i to osigurava našu bezbednost i sigurnost“, rekao je Dodik i istakao ad je Srpska svesna da bez snažne Srbije nema ni opstanka Republike Srpske.

Ocenio je da u UN možda neće biti ostvarena pobeda, ali će nesumljivo Srbija pokazati da na međunarodno-političkom planu može da promeni neke tendencije.

“Želim da Sabor prođe u najboljem uspehu, a ono što je potrebno srpskom narodu je snažno iskazivanje jedinstva naše crkve. Odluke koje ćete doneti, svakako treba da to odraze kako bi se poslala jasna poruka Srbima, gde god da žive”, rekao je Dodik.

Izvor: RTS

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad