Vijesti

Vučić: Putin pokazivao razumjevanje za Srbiju u teškim okolnostima

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom planira da razgovara o cijeni gasa i povećanju obima snabdjevanja.

Foto: Kurir

“Ovoga puta imaćemo mnogo konkretnih stvari o kojima ćemo razgovarati. Pored političke agende, nešto mogu da kažem, a ostaviću nešto za razgovor jedan na jedan. Rekao bih da je pitanje svih pitanja ovde u Srbiji – gas”, rekao je Vučić za Jutjub kanal “Soloviev lajv”.

Vučić je naglasio da je uveren da će sa ruskim predsednikom naći rešenje za tri stvari koje se odnose na gas, a to su cena gasa, njegova količina i to da je Srbiji potrebno sve više gasa.

“Mi trošimo sve više i više. Ako smo nekada trošili 1,1 milijardu kubnih metara gasa, sada koristimo 2,7 milijardi. Trebalo bi da postignemo dogovor o povećanju isporuka gasa, jer naša privreda najbrže raste u Evropi”, poručio je Vučić.

Vučić je istakao i da je Putin uvek pokazivao razumevanje za Srbiju u teškim okolnostima.

“Nadam se da će nas i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuka gasa”, dodao je Vučić.

Vučić je priznao da brine pred sastanak sa Putinom i da na to polaže velike nade.

“Kod nas u srpskom postoji jedna izreka: jedva da sam živ, dok ne prođe taj susret, toliko je taj susret važan za nas”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od kada je uverio Putina da Srbija ne planira da uđe u NATO niti da uvodi nikakve sankcije protiv Rusije, dvojica predsednika nikada više nisu imali teške razgovore.

Vučić je dodao da on i predsednik Ruske Federacije mogu da nemaju uvek potpuno slaganje u mišljenjima, ali da je u strateškim pitanjima dijalog uvek otvoren.

Spremni da sa Gaspromom nastavimo realizaciju projekata

Vučić je izjavio da je Srbija spremna da sa ruskim Gaspromom nastavi da realizuje projekte izgradnje interkonektivnih gasovoda kao nastavak Turskog toka kroz zemlje Evropske unije.

Vučić je rekao da želi da ljudi u Rusiji znaju da je Srbija uspešno odolela pritisku.

“Mi nikada nismo bili problem, ni kada je građen Južni tok (projekat nije realizovan), ni kada je građen Turski tok, ni Balkanski tok (nastavak Turskog toka)”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija zajedno sa Gaspromom izgradila Gasovod dužine 400 kilometara i da njime danas već teče gas.

“Spremni smo da dalje širimo interkontektore ovog gasovoda (Turski tok) u regionu”, istakao je Vučić.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nikada nije uvodila nikakve sankcije, mere, niti odluke protiv Rusije.

“Mi nikada nismo dozvolili da bilo šta utiče na naše odnose sa Ruskom Federacijom”, istakao je Vučić.

Očekujem mirno rešenje migrantske krize

Očekujem da će se naći mirno rešenje za migrantsku krizu na granici Belorusije i zemalja Evropske unije, poručio je Vučić.

“Nadam se da će kriza konačno biti rešena. Ti ljudi, migranti, su žrtve postojećih sukoba u svojim zemljama. I nadam se da će se odnosi Belorusije sa Poljskom i Litvanijom poboljšati, da će se razgovarati i naći mirna rešenja za sve probleme“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je preko Srbije u jednom trenutku prošlo oko milion migranata.

“Nije bilo lako, ali smo sve uspeli da organizujemo. Nemamo najnovije prilive Avganistanaca, ali smo imali Sirijce i Iračane”, rekao je Vučić.

Razgovor sa Putinom oko NATO-a

Vučić je preneo zanimljiv detalj sa jednog od njegovih prethodnih sastanaka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na kojem je bilo reči o NATO.

Vučić je naveo da je to bio njihov deveti susret i da je Putin dobio različite informacije o stavu Srbije.

“Rekao mi je: ”Dobro Aleksandre, vi možete ući u NATO ali naši narodi će ostati prijatelji”. I tako sam ga slušao 35 minuta, a potom sam upitao: ”A ko vam je to uopšte rekao? Dozvolite mi pet minuta i odgovoriću”, ispričao je Vučić.

Vučić je istakao da je tada Putinu rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće u NATO.

“Ja vam ne kažem to samo za danas. Ja govorim o budućosti. To je dugoročno opredeljenje Republike Srbije. Ne razumem kako je neko mogao da vam kaže da mi idemo u NATO”, preneo je Vučić detalje tadašnjeg razgovora sa Putinom.

Naveo je da je tada Putinu rekao i da Srbija neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije.

“Garantujem vam i dajem vam reč. To je interes ne samo Rusije nego i Srbije, i od tog trenutka mi nismo imali teških razgovora.

Vučić je rekao da je do sada imao mnogo sastanaka sa Putinom i da su za Srbiju to uvek bili važni susreti.

Ovoga puta zbog situacije u regionu Zapadnog Balkana, odnosa Beograda i Prištine, odnosa u celom regionu i dešavanja u Bosni i Hercegovini, kao i zbog energetske situacije, i u Evropi i kod nas u Srbiji, što se tiče Srbije, samo još jedan sastanak je bio toliko važan sastanak, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Putin predsednik velike države, a on predsednik male zemlje, i da je zadovoljan što Putin uvek u odnosu prema Srbiji, ceni naše ljude i uvažava našu zemlju.

Smatram da je Putin snaga Rusije i da je uzdigao Rusiju u vojnom i političkom smislu, dodao je Vučić.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad