Ekonomija

Vučić: “Ovo je novo vreme, samo Srbija će imati ovakve vozove u regionu”

“Ovo pokazuje koliko smo zemlju svi zajedno uspeli da promenimo u prethodnih nekoliko godina, koliko toga možete da uradite kada verujete u sebe, kada verujete u svoj narod i kada verujete u svoje mogućnosti. Snovi postaju realnost!”, napisao je na Instagramu predsednik Srbije.

Brzi voz
Foto: Sputnjik

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je video na svom Instagram nalogu “avucic” povodom primopredaje novog Štadlerovog brzog voza, u kojem je poručio “ovo je nova Srbija i novo vreme”.

“Ovo je nova Srbija i novo vreme i nešto na šta ćemo tek početi da se navikavamo, to je da Srbija bude uspešna i samo Srbija će imati ovakve vozove u regionu.

“Brze pruge i moderni vozovi – nova slika Srbije”

Aleksandar Vučić provozao se novim Štadlerovim brzim vozom, koji je ta švajcarska kompanija predala Srbiji, i istakao da su brze pruge i moderni vozovi nova slika naše zemlje, kao i da će prva deonica brze pruge ka Budimpešti, od Beograda do Novog Sada biti otvorena za saobraćaj krajem februara ili 1. marta.

Srbiji je danas predat prvi od ukupno tri brza voza koja su kupljena od Štadlera.

“Nisam bio ni u Petrinji, ni u KIninu, ni Vukovaru tokom sukob”

Predsednik Srbije je izjaviodanas da nikada nije bio na teritoriji AVNOJ-evske Hrvatske od izbijanja sukoba, sve do 94. ili 95. godine kada je bio u izbornoj kampanji u Krajini, a tada je sa njim bilo i 500 novinara.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je 1991. godine bio u Petrinji, u Hrvatskoj, kako to tvrde tamošnji mediji, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da u tom hrvatskom gradu nikada nije bio, kao ni u Kninu i Vukovaru tokom ratnih dešavanja.

“SAD nam nije potrebna kao neprijatelj već prijatelj”

Vučić izjavio je danas da je veoma važno da SAD nateraju Prištinu da poštuje ono što su Albanci već sami potpisali, ali da Amerika neće promeniti svoje mišljenje po pitanju zalaganja za nezavisnost Kosova, kao i da moramo da razumemo okvir u kome se krećemo po tom pitanju.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u obraćanju članovima Kongresa rekao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog, ali i da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da taj stav Amerike nije nikakva novost.

“Danilo nema “leksus”, ni apartmane ni kafiće”

Predsednik Vučić je negirao navode pojedinih medija da njegov stariji sin Danilo vozi automobil marke “leksus”, uz konstataciju da nema on apartmane u Londonu i kafiće po Beogradu, već da je zaposlen u jednoj vinoteci.

Vučić je odgovarajući na pitanje da komentariše neprestane napade na račun njegovog starijeg sina, rekao da je mnogo onih koji Danila poznaju i koji mogu da kažu da li bahat.

“Spremni za razgovor o BiH, gde god i kad god”

Predsednik je izjavio da je, kada je interes Srba u pitanju, posebno o odnosima Bošnjaka i Srba, spreman na razgovor bez obzira na to gde će i kada ti razgovori biti.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je prvo rekao da će doći u Beograd i da mu zbog toga neće pasti kruna s glave, a potom se predomislio i izjavio da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije, ali da najverovatnije neće doći u Beograd.

“Ne menjamo ni mi naš Ustav, i sta ćemo onda…”

Vučić izjavio je da odbijanje Prištine da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i bahatost tamošnjih političara više govori o njima, nego o Beogradu, a da bi na njihovo odbijanje da sprovedu Zajednicu srpskih opština odgovor trebalo da pruži Evropska unija.

Na molbu da prokomentariše izjavu Vjose Osmani da Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO i da je “Srbija kancer Evrope”, Vučić je rekao da je to pitanje za Evropu.

“Treću vakcinu primam sutra ili u sredu na Beogradskom sajmu”

Predsednik je najavio da će treću dozu vakcine primiti sutra ili u sredu.

“Vakcinisaću se sutra ili u sredu, ako idem u Glazgov (na samit o klimatskim promenama) vakcinisaću se u sredu, danas sma radio pcr test, tako da vakcinosaću se sutra ili u sredu. Verovatno ovde, na Beogradskom sajmu, dobićete poziv”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kada će se vakcinisati trećom dozom.

“San postao realnost, moderni vozovi na prugama u Srbiji”

Aleksandar Vučić izjavio je da novi, moderni vozovi, koji će novim srpskim prugama ići 200 kilometara na sat, od kojih će jedan oko 1. marta biti u komercijalnoj upotrebi od Beograda do Novog Sada, znače novo vreme i novu Srbiju i nešto na šta ćemo polako početi da se navikavamo – da je naša zemlja uspešna.

“Viktor Igo je rekao da snovi stvaraju budućnost. Mi smo decenijama uništavali sopstvene resurse, nestajale su nam pruge, nismo ih održavali, a kamoli obnavljali… Vozovi nam bili stari I staromodni, da smo bili srećni kada bismo prelazili 26 km na sat…”, rekao je Vučić.

Saobraćaj na novoj autobuskoj u martu, radovi do kraja 2022.

Vučić je izjavio da će saobraćaj na novu autobusku stanicu na Novom Beogradu biti prebačen u februaru ili martu, a da će radovi na samoj stanici biti završeni tokom sledeće godine.

Vučić je, nakon primopredaje novog voza “Stadler kiš” kompanije “Stadler Bušnang AG”, a odgovarajući na pitanja novinara kazao i da će radovi na železničkoj stanici “Beograd centar” krenuti u martu, kao i da će to brzo biti završeno jer partner koji treba da izvodi radove je spreman, ali su do sada bile problem potrebne dozvole.

Urs Šmid: “Brzi voz početak nove ere u javnom saobraćaju u Srbiji”

Dolazak novog brzog voza u Srbiju, švajcarskog proizvođača “Štadler” je početak nove ere u javnom saobraćaju u Srbiji, izjavio je danas ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmid, na svečanom predstavljanju brzog voza u Beogradu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Šmid je kazao da je impresivno vreme tokom kojeg je Srbiji isporučen brzi voz, podsetivši da je ugovor potpisan 8. aprila ove godine.

(tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad