Vijesti

Vučić: Osudiću Rusiju kada Zelenski osudi NATO bombardovanje Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 22. februara za televiziju Pink tokom posjete Kneževini Monako da će osuditi rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine kada predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

Predsjednik
Foto: Vijesti

“Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promjena”, dodao je on

“Srbija je uvijek podržavala integritet Ukrajine i tu nije bilo promjena”, dodao je on.

On je to izjavio reagujući na izjavu ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča za televiziju N1 istog dana da Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi potez Rusije o priznavanju nezavisnosti Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Akcija NATO snaga počela je nakon neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Preduzeta je sa ciljem sprječavanja egzodusa albanskog stanovništva na Kosovu izloženog teroru srpskih vojnih i policijskih snaga, za šta je kasnije pred sudom u Hagu suđeno većini pripadnika tadašnjeg državnog vrha uključujući i Slobodanu Miloševiću kao predsjedniku države.

Vučić je rekao i da je vojna neutralnost trajno opredjeljenje Srbije bez obzira na pritiske koji trenutno dolaze, rekao je Vučić, prenosi RTS.

“Naša vojna politika je da smo vojno neutralni, a naša politika je da smo na evropskom putu, nastavljamo saradnju sa Rusijom i Kinom, nećemo da odustanemo od naših tradicionalnih prijatelja, to je trajna politike Srbije i ona mora da ostane takva”, rekao je Vučić.

On je rekao i da cijela situacija oko Ukrajine pokazuje koliko je važno biti vojno neutralan i podsjetio da zvaničnici Ukrajine izjavljuju da je ta zemlja na putu ulaska u NATO.

“Zato je važno da budete dovoljno snažni i jaki i da ne zavisite ni od koga”, rekao je Vučić.

Vučić je takođe rekao da će Srbija biti u problemu ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, kako je 22. februara na Tviteru najavio bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, ali da će svakako Srbija bolje proći od drugih i da se nada povoljnijim cijenama u dogovoru sa Rusijom.

On je povodom aktuelne situacije u Ukrajini i moguće energetske krize, rekao da postoje alternative za uvoz energenata, ali je veliki hendikep što Srbija nema more.

On je naveo i da je razgovarao sa predsjednikom Irana, koji, kako je rekao, ima mnogo toga što je Srbiji potrebno od nafte, gasa, đubriva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je 21. februara samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

Američki predsjednik Džo Bajden nametnuo je sankcije za separatističke regione Ukrajine koje je Putin priznao.

Rusko priznanje regiona Donjecka i Luganska kao nezavisnih država je “neopravdan čin”, ocijenili su 22. februara ministri odbrane Velike Britanije, Holandije, baltičkih država i nordijskih zemalja.

Njemačka je obustavila sertifikaciju ključnog gasovoda Sjeverni tok 2 zbog raspoređivanja ruskih trupa u dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad