Srbija

Vučić obišao jedinice RV i PVO u Batajnici: Sledeći put treba srušiti nepoznatu letelicu

Foto: mod.gov.rs

Sledeći put treba da dejstvuje PVO, obori letelicu, pa onda da utvrdimo čija je, rekao je Vučić na aerodromu u Batajnici govoreći o jučerašnjem događaju kada je uočena nepoznata letelica koja je narušila vazdušni prostor Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prilikom obilaska jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) Vojske Srbije da sledeći put treba srušiti nepoznatu letelicu koja naruši vazdušni prostor Srbije.

“Pa onda da utvrdimo čija je”, dodao je Vučić koji je obišao jedinice na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Tokom obilaska, njemu je potvrđeno da je juče vazdušni prostor kod Valjeva narušio balon, a ne dron, kao i da su dežurni “migovi” odmah reagovali. Vučić je dodao da se radi o špijunskom balonu. 

Kako je rečeno, vreme reakcije dežurnih “migova” je deset minuta od prvog signala. Do Valjeva im je trebalo oko 10-12 minuta.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Vučić je izjavio obraćajući se novinarima da je važno da sami možemo da čuvamo svoje nebo.

On je napomenuo da je dosta toga nabavljeno za srpsko vazduhoplovstvo, da će nabavke ići i dalje. Naglasio je da je akcenat na besposadnim letelicama i besposadnim tenkovima, kao i da će se Srbija prvenstveno oslanjati na domaću industriju.

“Posebno govorimo o dronovima, izviđačkim i kamikazama. Videćete prva gađanja srpskih dronova 20. aprila, ‘komaraca’ i ‘osa’. Do kraja godine se nadam da ćete moći da vidite i dronove ‘gavrane’, oni će praviti veliku razliku”, istakao je Vučić.

On je dodao i da je naručeno više desetina višecevnih bacača raketa, oni bi trebalo uskoro da stignu u našu zemlju što će drastično da osnaži našu vatrenu moć.

“Ali sve je to nedovoljno, morate da imate u vidu specifičnost pozicije naše zemlje koja je jedina vojna neutralna u ovom delu regiona”, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija ne preti nikome, ali da mora da se naoružava i vojno jača da nikom iz regiona ne bi palo na pamet da izvrši agresiju na našu zemlju.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je ovo verovatno poslednji veći događaj kojem prisustvuje kao ministar odbrane, budući da ga je predsednik Srbije juče imenovao za mandatara za sastav nove vlade. On se zahvalio svima na dosadašnjoj saradnji ostvarenoj dok je vršio dužnost ministra odbrane.

“Nova vlada će, kao i prethodna, dati maksimalnu podršku Vojsci Srbije, vojska je garant ostanka i opstanka Srbije”, izjavio je Vučević.

Sve što Srbija uspeva, to je nekako i naše, zagledani smo u Srbiju, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ovo nije ekspanzivna, nego odbrambena strategija koja omogućava da Srbija može da odbrani svoju teritoriju i svoje stanovništvo. I mi smo u RS gurani u neku veštačku tvorevinu koja se zove oružane snage BiH. Snaga i moć vojske Srbije je i snaga i moć i sigurnost i RS same”, istakao je Dodik.

Vučić je tokom obilaska jedinica i tehnike na aerodromu u Batajnici istakao i da će jedna od tema razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom biti nabavka francuskih borbenih aviona “rafal”.

“Ako ih budemo kupovali, kupićemo nove. To je izuzetno skupo, teško je odvojiti novac”. Ako budem mogli da nabavimo ‘rafale’ nabavićemo, ako ne nabavićemo nešto drugo”, izjavio je Vučić.

Moramo dalje da jačamo PVO, verujem da ćemo kupovati nove sisteme spolja, a od presudnog je značaja i moguće je da se odlučimo za kombinovani lovačko-bombarderski pristup, dodao je Vučić.

Takođe, on je obavešten tokom obilaska i da je dron “gavran” u naprednoj fazi opitovanja, kao i da je imao uspešna gađanja prošle nedelje.

Govoreći o našoj namenskoj industriji, Vučić je rekao da planiramo da sledeće godine napravimo najmanje 150.000, možda 160.000 raketa, granata i svega drugog od 122 do 155 milimetara.

Upitan za nabavku naoružanja od Kine, Vučić je rekao da ova zemlja ima odlično naoružanje, ali da ga je teško uvesti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO), na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Obilasku su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad