Srbija

Vučić: Ne vidim razlog da se „Veseli se srpski rode“ ne peva na proslavi u Skoplju

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra prvi put prisustvovati svečanoj Svetosavskoj akademiji u Skoplju i istakao da nema nikakvog razlog da se postavlja pitanje da li na toj proslavi može da se peva i pesma „Veseli se srpski rode“. Kako je dodao, pridružiće se u pevanju te pesme.

„Sutra idemo u Skoplje na Svetosavsku akademiju, gde će se skupiti naš narod. Divan program su smislili. I napisali su mi da li može da ide za kraj, kao da je to sada neko veliko pitanje, pesma ‘Veseli se srpski rode’ koju treba da otpeva dete“, rekao je Vučić tokom obilaska manastira Svetog Pantelejmona u Lepčincu kod Vranja.

Ukazao je da se to pitanje ne postavlja zbog Skoplja nego zato što svi drugi misle da imaju pravo da Srbima drže pridike.

„Da Srbi nemaju pravo ni da žive, ni da pevaju, niti bilo šta, ali oni imaju pravo da nama sole pamet i šta ćemo da slavimo i kako ćemo da pevamo, i pritom da uvek budemo krivi. Naučili su na to još od 1945. godine i od tada se mi uvek nešto krijemo, skrivamo, od sopstvene senke bežimo, a nema nikakvog razloga za to“, rekao je Vučić.

Porodilište u Vranju biće završeno do maja

Predsednik je rekao da će porodilište u Vranju biti završeno do maja i da će u dečje odeljenje biti uloženo četiri miliona dinara.

„Porodilište u Vranju biće najlepše i najmoderenije. U Vranju se rodi godišnje 1.249 beba, kada bismo u Vranju imali 1. 600 ili 1. 700 beba to bi bio spas“, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da ga brine što Srbija nema dece, ali da je pozitivno što je podignuta stopa fertiliteta sa 1,46 na 1,63 odsto, i da stopa mora da bude još viša.

„I kod nas je veoma loše, a kod drugih u regionu je užasno. I kod Hrvata, i Bugara, i kod Albanaca. Oni su još gori od nas. Moramo da dignemo stopu fertiliteta i to je jedan deo našeg programa. Pričali smo da bude 1,75 odsto, pa onda dalje da postavljamo nove ciljeve, jer to nije pitanje samo novca, džabe, podižemo sve. To je pitanje i svesti, i savesti, i razumevanja da sve što gradimo, moramo da ostavimo nekome iza nas“, zaključio je predsednik Srbije.

Obilaziću manastire u narednim godinama i probati da im pomognem

Vučić je najavio da će u narednim godinama više obilaziti manastire u Srbiji i videti kako može da im pomogne.

„Rekao sam sebi da ću da pokušam u narednim godinama bar 80 odsto svetinja naših u Srbiji da obiđem i svuda bar ponešto da pomognem“, rekao je Vučić tokom obilaska manastira.

Podsetio je da je ranije obećao da će obezbediti pomoć za manastiar Prohor Pčinjski, koji je jedna od naših najvećih svetinja.

„Mi ćemo pokušati da napravimo u okviru onoga o čemu smo pričali – integralnom razvoju, da razvijemo verski turizam. Kada odete u naše prelepe manastire, i Ravanicu, Studenicu, Žiču, Sopoćane i druge više puta, onda ljudi traže i nova mesta, pre svega pravoslavne svetinje kojih je najviše.

Ali imate i islamskih i mnogih drugih, na primer jevrejskih. U okviru tog programa, želećemo da ponudimo ljudima da obiđu što je moguće više mesta, ali da stvorimo neke sadržaje. I da gledamo da pomognemo svako od tih mesta“, naveo je Vučić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad